Pravo je vreme da ih izbacite iz upotrebe

Sve više se intezivira priča o zdravim namirnicama i zdravom načinu života. Fizička aktivnost, odlazak u predele gde je čist vazduh, unošenje dosta vode i pre svega zdrava ishrana.

Ako koristite neku od ovih 6 namirnica, bilo bi najpametnije da ih izbacite istog trenutka, a one su:

1. Pileći kroketi i slična pržena hrana

Čak i da je reč o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. Ali, u većini slučajeva u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili ko zna kakvi, nema puno čistog mesa.

2. Kokice za mikrotalasnu

Ovde nije problem u kokicama nego u vrećici. Ambalaža je puna perfluorooktanoične kiseline (PFOA), koja se povezuje sa neplodnošću. Ona prelazi na kokice, a zatim u vas. Što je najgore, ove hemikalije u telu ostaju godinama i nakupljaju se. Poznato je da uzrokuju i rak jetre, testisa i gušterače kod laboratorijskih životinja. Naučnici se boje da bi slični rezultati mogli biti i kod ljudi.

3. Margarin

Transmasne kiseline iz očvrsnute biljne masti, koja je industrijski prerađena, kao što je margarin, povećavaju rizik od srčanih bolesti, povećavaju nivo holesterola, a uspešno snižavaju i nivo dobrog holesterola. Tu je i povišen rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.

4. Paradajz u konzervi

Ovde nije problem u sadržaju, nego u ambalaži. Konzerve sadrže bisfenol-A, odnosno BPA, koji je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i gojaznosti. Jedan litar konzerviranog paradajza može uneti 50 mikrograma BPA, a ta će količina uticati na ljude, posebno na mlade. Radije kupujte paradajz u staklenoj ambalaži.

5. Gotovi sosevi za salatu

Gotovi umaci za salatu sadrže puno šećera i konzervansa, a oni sa manje masti čak imaju i više štetnih materija, poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji dokazano goji brže nego obični šećer. Razloga da ih kupujete zapravo i nema jer ih svako može napraviti vrlo brzo kod kuće.

6. Energetske pločice

Ovde nije reč o zdravom proizvodu nego o slatkišima. Osim uobičajenih sastojaka koji naglo povećavaju nivo šećera u krvi i opterećuju gušteraču, tu su i kalorije koje debljaju.

Da li koristite išta od ovoga? Ako je odgovor pozitivan, razmislite još jednom da li ćete to učiniti.

Autor: Novosti Magazin

#Zdrava isrhana

#hrana

#nezdave namirnice