Odlične za održavanje!

Mnogi ljudi su ljibitelji biljaka, te bašte. Međutim, problem sa kojim se svako od njih susreće jeste kako održavati te biljke kada su odsutni? Odgovor je možda i u brizi o onim biljkama koje se, ipak, same staraju o sebi!

Ovih 5 biljaka, prema pisanju Magazina Novosti.rs, izuzetno su zahvalne za održavanje:

AUKUBA

Aukuba je zimzeleni grm koji je jednostavan za održavanje. Ima šareno lišće, zeleno-žute boje, sporo raste i ne zahteva često orezivanje. Idealna je biljka za sve koji su često odsutni zbog posla.

Foto: Pixabay.com/jacqueline macou

NANA

Foto: Pixabay.com/WikimediaImages

Nana je možda najizdržljivija biljka! 💪🏻 Ova biljka može se povratiti posle svake situacije, bilo da je nedovoljno zalivanje ili prskanje herbicida. Ako ne planirate da svoje dvorište pretvorite u farmu nane, držite je u saksiji kako bi bila pod kontrolom. Međutim, u saksiji, zahteva češće zalivanje nego kad je posađena u dvorištu.

LIRIOPA

Liriopa je poznata i kao majmunska trava. Pruža zimzelenu boju, sezonske cvetove i bobice na jesen i zimu. Ovaj pokrivač istisnuće korov i može se proširiti i popuniti gola mesta bez vašeg napora. Samo ga posadite na mestu gde vam ne smeta da se širi ili budite spremni da ga orezujete.

Foto: Pixabay.com/ manseok Kim

BAMBUS

Foto: Pixabay.com/PublicDomainPictures

Ukrasni bambus dobro se snalazi u senovitim delovima dvorišta, blizu kuće ili ograde. Mnoge vrste bambusa mogu narasti prilično visoko, što ih čini idealnim biljkama za živu ogradu, ako želite privatnost. Imajte na umu da su neke sorte bambusa invazivne i da ih treba gajiti u kontejnerima kako bi se sprečilo njihovo širenje.

ZEČIJE UŠI

Nazvano zečije uši zbog mekanog, plišanog lišća, ovo izdržljivo višegodišnje cveće ukrasiće vašu baštu po ivicima ili kao pokrivač. Iako se uglavnom uzgaja zbog lišća niskog rasta, u proleće se pojavljuje visoki ljubičasti cvet. Jednom zasađeno, zečije uvo zahteva malo održavanja. Najbolje je da osušene cvetove otkinete da bi biljka bolje napredovala, ali ona će biti zdrava i ako to ne uradite i nastaviće da se širi.

Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#aukuba

#bambus

#bašta

#biljke

#liriopa

#nana

#zečije uši