Dok je svež, najbolje je konzumirati mladi luk

Luk je zdrav i nezamenljiv u našoj kuhinji. A da li ste znali kako različite vrste luka utiču na naš organizam? 👇🏻

CRNI LUK

Crni luk se najčešće koristi u kuvanim obrocima. Reč je o luku sa najjačim ukusom, pa zato predstavlja najbolji izbor za većinu jela.

CRVENI LUK

Crveni luk pak ima najbolji ukus ako se ne kuva i idealan je za hamburgere, sendviče i salate.

BELI LUK

Za beli luk se kaže da je prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbegavaju zbog jakog ukusa. Najčešće se koristi za aromatizovanje jela: od kuvanih do ribljih specijaliteta ili soseva za meso. Ukoliko želite da iskoristite njegovu intenzivnu aromu, najbolje je da ga dodate u jelo pred kraj kuvanja, pre nego što isključite ringlu.

Foto: Pixabay.com/Free use

LJUBIČASTI LUK

Ljubičasti luk sadrži manje šećera i bogat je antioskidantima.

SLATKI LUK

Slatki luk je sličan žutom, ali mu je ljuska više narandžasta. Blagog je ukusa, pa može da se jede u sirovom stanju. Odličan je izbor za pripremu sosa od svežeg paradajza jer sadrži mnogo vode, a dobar je i u hamburgerima.

MLADI LUK

Dok je svež, najbolje je konzumirati mladi luk jer bogat je vitaminima K i C. Veoma je popularan u kineskoj i japanskoj kuhinji.

LUK PREMA TERAPIJI!

Mladi luk je pun vitamina C i odličan je za kosti. Crveni je dobar sa srčane bolesnike i prevenciju kancera. Beli luk se reporučuje dijabetičarima jer reguliše šećer u krvi, piše Magazin Novosti.rs.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#beli luk

#crni luk

#crveni luk

#ljubičasti luk

#luk

#mladi luk

#slatki luk