Pogledajte koje vino treba da naručite

- Vino je večan dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi srećne - reči su Bendžamina Frenklina koje najbolje govore o tome koliko je vino cenjeno piće.

Mnogi uživaju isključivo u njegovoj beloj varijanti, a oni drugi vole da popiju i koju čašu crnog. Pardon, crvenog. Ili ipak crnog? 🤔

Foto: Unsplash.com/ Kelsey Knight

Naime, za tamno vino internacionalno je ustaljen engleski naziv red wine, tako da bi u skladu sa tim na srpskom ispravno bilo reći crveno vino. Slično je i u drugim jezicima, pa je tako na nemačkom to Rotwein, na italijanskom vino rosso, a na francuskom vin rouge.

Međutim, srpski jezik je po ovome izuzetak, pošto je kod nas vekovima ustaljen naziv crno vino za ono što ceo svet naziva crvenim. Stoga se stvara zabuna i česte neprijatnosti kada ljudi jedne druge ispravljaju da je jedna od dve varijante neispravna. Ta rasprava se prenela čak i na društvene mreže.

IZVOR: TW / @Maaanjaa / @Isinsal

Međutim, čak ni domaći enolozi nisu jedinstveni u tome kako nazivaju ovu vrstvu vina. Neki koriste internacionalno ispravan naziv crveno vino, dok su drugi verni tradiciji i upotrebljavaju domaći naziv crno vino.

S obzirom na to da je tako, ne dajte se zavarati da vas neko ispravlja i da mislite da ste pogrešili, koju god varijantu upotrebite. Dakle bez brige, ne možete se obrukati na dejtu, koju god vrstu vina da naručite. A možete čak ispasti i šarmantni ako osobi sa kojom ste na dejtu ispričate ovu zanimljivu priču nakon što vas konobar opomene 😎

Autor: redportal.rs

#crno

#crveno

#vino