Stručnjaci nam nude fraze po kojima možemo prepoznati ovakve osobe

U engleskom govornom području ustaljen je postao termin gaslajting, koji označava taktiku manipulacije koju često koriste emocionalni zlostavljači, postepeno vas terajući da preispitate vlastitite sudove, osećanja, sećanja i percepciju stvarnosti. Zbog svoje podmukle prirode, žrtvama može biti teško da to prepoznaju kada se događa.

Nasilnici ovu taktiku koriste kao način sticanja i održavanja moći i kontrole u jednoj emotivnoj ​​vezi. Vremenom oni ruše vaše samopouzdanje, čineći da mislite da vaše tumačenje događaja nije tačno. Što više sami sebe preispitujete, to više počinjete da verujete da njihova verzija mora biti tačna.

Ovaj izraz potiče iz predstave Patrika Hamiltona Gaslight iz 1938. (kasnije adaptirana u 2 filma 1940-ih), u kojoj suprug pokušava da ubedi svoju ženu da gubi razum da bi je odvratio od razmišljanja o njegovom kriminalnom ponašanju.

- Jednom kada je nasilni partner slomio žrtvinu sposobnost da veruje u svoje percepcije, veća je verovatnoća da će žrtva podneti nasilno ponašanje i ostati u vezi. - rekla je Beverli Engel, autorka knjige Emotivno nasilje u vezama.

Prema njenim rečima, taktika emotivne manipulacije je takođe način za nasilnog partnera da izbegne preuzimanje odgovornosti za svoje loše ponašanje.

- Na primer, optužba za flert ili neverstvo može biti dimna zavesa za činjenicu da on radi te stvari - rekla je dr Engel.

U nastavku teksta nalaze se neke od uobičajenih fraza koje, prema rečima terapeuta, koriste svi emotivni manipulatori i koje mogu biti od koristi žrtvama nasilja da prepoznaju potencijalno manipulativan odnos i iz njega se na vreme izbave.

1. To se nikada nije dogodilo.

Ovakve osobe će učiniti ili reći nešto uvredljivo, a zatim poreći da se to ikada desilo, kako bi zasejali seme gubitka samopouzdanja u žrtvu.

2. Previše ste osetljivi.

Ako pokušate da izrazite da ste povređeni ili razočarani zbog nečega što je nasilnik rekao ili uradio, oni će probati da umanje vaša osećanja govoreći vam da ste preosetljivi ili pravite veliku stvar ni iz čega. Namera je da se osećate glupo čak i ako pokušavate da se zauzmete za sebe.

3. Ti si lud - a to misle i drugi ljudi.

Vremenom, laži i iskrivljenja stvarnosti čine da žrtva legitimno dovodi u pitanje vlastiti zdrav razum. Nasilna osoba to koristi u svoju korist.

Zlostavljač takođe može pokušati da ubedi svoje prijatelje i porodicu da ste mentalno nestabilni kako bi vas diskreditovao i stvorio distancu između vas i vaših najmilijih.

4. Imaš očajno pamćenje.

Svi mi prirodno zaboravljamo sitnice iz pojedinih razgovora koji su se dogodili u prošlosti, ali emotivni manipulatori će okrenuti to protiv nas, trudeći se da nas zbune i izazovu još veću nesigurnost, pokušavajući da pobiju sve naše tvrdnje.

5. Žao mi je što misliš da sam te povredio.

Na prvi pogled, ovo može izgledati kao izvinjenje, ali nije. Umesto toga, to je način da nasilnik skrene odgovornost za bilo kakav bol koji vam je naneo i umesto toga krivi vas za pogrešno tumačenje situacije.

6. Trebalo je da znaš kako ću reagovati.

Ovo je još jedan slučaj u kome zlostavljač pokušava prebaciti odgovornost sa sebe na žrtvu. Umesto da odgovaraju za svoje ponašanje, oni će to pripisati vama.

Autor: redportal.rs

#emotivna manipulacija

#emotivnim manipulatorima

#emotovni manipulatori

#gaslajt

#gaslajteri

#gaslajting

#tehnike manipulacije