Nisu zabranjene, ali bi trebalo da ih izbegavate

Možda niste znali ali postoji hrana koja bi trebalo da se izbegava kada ste prehlađeni jer organizmu koji se bori sa virusom ne prijaju pojedine namirnice.

Sa druge strane, postoji hrana koju ne bi trebalo da izbegavate, pa su tako topla supa i raznorazne vrste čajeva poželjne, jer će vas vratiti u život.

Foto: Unsplash.com

Mlečni proizvodi

Iako ovi proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji i te kako ume da ojača organizam, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

Foto: Unsplash.com

Alkohol

Alkohol ima sposobnost da "izvlači" tečnost iz organizma, što može uzrokovati dehidrataciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo delovanje.

Kafa

Tokom borbe protiv gripa, lekari savetuju da unosite pojačanu količinu tečnosti. Međutim, kofein deluje kao vrlo snažan diuretik što u ovom slučaju može izazvati dodatnu dehidrataciju već oslabljenog organizma.

Foto: Pixabay.com/free use

Pržena hrana

Ona nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je štetna za slabo i izmučeno telo tokom prehlade. Prepuna je zasićenih masnoća koje se teško vare, pa zato pržena hrana može dodatno poremetiti digestivni sistem koji inače tokom prehlade usporeno radi.

Autor: Pink.rs / redportal.rs

#Prehlada

#hrana

#namirnice