Žele da zaštite gastronomski simbol svoje zemlje

ITALIJA: Senatori razmatraju zakon kojim bi se prodavačima naložila novčana kazna za prodaju veštački poboljšanih smrznutih poslastica, prenosi Foodandwine.com.

Prema rečima jednog italijanskog senatora, sladoled je postao jedan od gastronomskih simbola Italije, a vlada razmatra ozbiljne posledice po prodavnice koje prodaju veštački poboljšane verzije ikonskog dezerta.

Prema The Telegraph-u, 6 senatora predložilo je zakon kojim bi se kažnjavali proizvođači sladoleda koji dodaju višak vazduha sladoledu kako bi mu dali mekšu teksturu ili koji se oslanjaju na veštačke arome, sintetičke boje i hidrogenirane masti. Ako se zakon usvoji, jedini dozvoljeni sastojci bili bi mleko i njegovi derivati, zatim jaja i sveže voće.

View this post on Instagram

A post shared by travel like a belgian🌞 (@travellikeabelgian)

IZVOR: IG / @travellikeabelgian

Oni koji budu uhvaćeni kako koriste bilo šta veštačko mogli bi da se suoče sa novčanom kaznom do 10.000 evra (12.030 dolara).

Senator Rikardo Necini je povodom ovoga rekao:

Italijanski sladoled je uvek bio jedan od gastronomskih simbola naše zemlje, prepoznat na celom svetu, zajedno sa picom i testeninama, ali naši zakoni ne čuvaju zanatski sladoled i proizvođače koji ga prave.

Ako bi ovaj zakon prošao, vaša sledeća kugla italijanskog sladoleda možda će izgledati nešto manje živopisno na Instagramu, ali bi mogla imati još bolji ukus. A to je, bićete saglasni, sasvim fer. 😎

IZVOR: TW / @9GAG

Autor: redportal.rs

#Italija

#senatori

#simboli

#sladoled

#zakon