Mnogi vozači prave grešku prilikom čišćenja automobila

Ptičiji izmet jedan je od najvećih neprijatelja vlasnika automobila širom sveta.

Naime, svi vozači se trude da svoje automobile što duže održavaju u fabričkom stanju. Najveći kompliment za vlasnika jednog vozila jeste kada njegov automobil nakon nekoliko godina korišćenja izgleda "kao nov".

Kod izgleda automobila najvažniji je eksterijer vozila, jer je to ono što svi prvo zapaze. Da bi se održao izgled vozila, najvažnije je voditi računa o boji i izbeći sva moguća oštećenja i fleke na spoljašnjosti automobila.

Ukoliko niste imali automobilske nezgode, jedino što bi moglo da naruši spoljašnji izgled vašeg vozila jeste parkiranje, odnosno mesto na kome uobičajeno držite svoje vozilo. Najbezbednije mesto svakako je garaža, gde bi vaš automobil bio zaštićen od svih spoljnih uticaja koji negativno utiču na lak koji se nalazi na površini vašeg vozila.

Međutim, veliki broj vozača nema taj luksuz da stalno parkira u garaži, tako da su automobili vrlo često izloženi spoljnim faktorima, od kojih najveći i najčešći problem stvaraju ptice, odnosno njihov izmet.

Koliko puta vam se desilo da nađete slobodno parking mesto ispod drveta po najvećoj vrućini, što vas izuzetno obraduje, ali kada se vratite shvatite da ostavljanje vozila tu i nije bio najpametniji potez. Naime, ptičiji izmet može ozbiljno narušiti izgled vašeg vozila, s obzirom da mokraćna kiselina krene da nagriza lak vašeg automobila već nakon nekoliko minuta.

Zbog toga je najvažnije izmet sa vozila odstraniti odmah nakon što ga primetite, bez bilo kakvog odlaganja. Ukoliko nemate kod sebe krpu i vodu, idite do najbližeg marketa, kupite vodu i maramice i uklonite neželjenu prljavštinu sa svog automobila.

Ako ostavite da prljavština bude na vozilu duže vreme, na primer do kraja dana, vrlo je verovatno da će nakon skidanja ostaviti fleku, jer će već izazvati hemijsku reakciju sa lakom automobila.

Jako je važno prilikom skidanja pratiti uputstva koja možete videti na sledećem snimku:

IZVOR: YT / Total Srbija

Ukoliko želite da zaštitite svoje vozilo od neželjenih iznenađenja od strane naših letećih prijatelja, to možete donekle učiniti redovnim voskiranjem vozila, ali i tada je važno što ranije ukloniti prljavštinu.

Pored ptičijeg izmeta, često i smola sa drveta može napraviti problem na vašem automobilu, pogotovo ukoliko ste parkirani ispod četinara. Savet je stoga da se uvek dobro proveri vozilo pre nego što se u njega ulazi, da li imate neku prljavštinu koju treba ukloniti što pre, bez čekanja da se ode do perionice.

Autor: redportal.rs

#na autu

#na kolima

#pticijeg izmeta

#pticijem izmetu

#pticiji izmet

#sa automobila

#skidanje prljavstine

#skidanje pticjeg izmeta