Spada u kategoriju najzdravijih začina na svetu

Koliko često koristite đumbir? Ako ga ne koristite često, bolje bi bilo da krenete odmah, zato što će pored fantastičnog ukusa da donese i dosta zdravlja vama i onima kojima spremate jelo.

Đumbir dolazi i jugoistočne Azije i svrstavaju ga među najzdravije začine na planeti. Može da se koristi u svakom obliku - svež, sušen, u prahu, kao ulje ili sok, a poslednjih godina svoje mesto nalazi u kozmetici.

Moćna suspstanca sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima koja se nalazi u đumbiru zove se gingerol (na engleskom se đumbir piše "ginger").

Pomaže pri varenju, smanjuje mučninu i pomaže u borbi protiv gripa i prehlade.

Potrebno vam je da izgubite kilograme? Nije problem, đumbir smanjuje indeks telesne mase i nivo insulina u krvi. Ukoliko je insulin u krvi visok, to često znači da ste gojazni.

U značajnoj meri pomaže i osobama obolelim od dijabetesa tipa 2. Samo 2 grama đumbira u prahu na dnevnom nivou smanjuje šećer u krvi za 12%, a dramatično je poboljšan i hemoglobin.

Đumbir pomaže i da se smanji menstrualni bol, ali i smanjuje rizik od infekcija, a pogotovo dobro utiče na zapaljenske bolesti desni.

Autor: Novosti Magazin

#Hrana sa đumbirom

#Sok od đumbira

#đumbir