Nekada se tretiralo kao hrana za siromašne

Bitan deo prolećne ishrane je i zelje. 😊

Dokazano je da ovaj zeleniš dobro utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, čuva kosti i mišiće.

Ne tako davno zelje je, uz koprivu, tretirano kao "hrana za siromašne", ali to definitivno nije istina, jer ovo povrće obiluje hranljivim sastojcima.

Zelje se posebno preporučuje dojiljama, ali i onima koji vole neku čašćicu alkohola više.

Sveže listove zelja moguće je koristiti u slučaju blagih opekotina, drugih upala i infekcija na koži, svraba i uboda insekata.

S obzirom na to da ne goji, nutricionisti ga preporučuju svima koji drže dijetu. Iako ima malo kalorija, ovo zeleno povrće sadrži mnogo vitamina, pre svega vitamina C i obilje minerala (gvožđa, kalijuma, fosfora, kalcijuma).

Pri odabiru zelja važno je da se zna da je mlado zelje mnogo ukusnije nego starije, koje pod uticajem sunca dobija gorčinu. Kada berete divlje zelje, birajte neoštećene unutrašnje listove, a pre upotrebe ih dobro operite pod mlazom vode.

Iako je veoma korisno za zdravlje, zelje može da prouzrokuje probleme kod osoba sklonih kamencu u bubrezima ili žučnoj kesi, preneo je magazin Novosti.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#ishrana

#proleće

#zdravlje

#zelje