Kosi izražene strukture neophodna posebna nega kako bi bila optimalno hidrirana, jaka i fleksibilna 🤗

Ako godinama ispravljate kosu, možda je sada pravi trenutak da povratite prirodnu teksturu kose, te da vaše lokne zablistaju u punom sjaju! ✨

Prirodno kovrdžava kosa suštinski je drugačija od svih ostalih tipova jer je suvlja, podložnija oštećenjima i lakše se lomi. Folikuli kovrdžavih vlasi ovalnog su oblika, usled čega u njih teže prodiru prirodna hidrirajuća ulja iz kože glave. Osim toga, ovaj tip vlasi ima drugačiju proteinsku strukturu, prenosi portal Lepota & zdravlje.

Zapravo, sudeći prema rezultatima novog istraživanja (Nexxus), proteini u kovrdžavoj kosi bogatiji su glicinom i serinom (aminokiseline) nego što je to slučaj u ravnoj kosi. Upravo zbog toga je kosi izražene strukture neophodna posebna nega kako bi bila optimalno hidrirana, jaka i fleksibilna.

Foto: Unsplash.com

Ovi trikovi pomoći će vam da to i ostvarite:

PRANJE 💆🏻‍♀️

Ukoliko je vaša kosa vrlo suva i kovrdžava, perite je jednom, najviše 2 puta nedeljno. Čestim pranjem može se smanjiti količina neophodnog sebuma i narušiti prirodna struktura kovrdža. Pre tuširanja nanesite na kosu masku za negu i jačanje vlasi, pa stavite kapu za tuširanje (radi zadržavanja toplote). Nakon minimum 10 minuta, operite kosu šamponom bez sulfata s dodatim regeneratorom. Počnite da raščešljavate kosu tokom tuširanja. Dok je ispirate, nežno provlačite prste kroz nju, a potom je blago gužvajte šakama da biste aktivirali prirodnu kovrdžavost.

TRETMAN NAKON TUŠIRANJA 👧🏻

Umotajte kosu u peškir od mikrofibera i upijte višak vode (nemojte trljati kosu). Potom utrljajte malu količinu regeneratora koji se ne ispira (u količini veličine dinara), pomešanu s kremom za kovrdžavu kosu, i to od korena do krajeva. Na kraju, oblikujte stiskajući prstima prirodne lokne.

Foto: Unsplash.com

VREME ZA SUŠENJE 👩🏻‍🦰

Najsigurnija opcija jeste sušenje na vazduhu. Sušenje fenom može da iscrpi svu vlagu iz kose. No, ako vam je neophodno brzo sušenje kose, koristite difuzer (dodatak za fen), a temperaturu i brzinu podesite na najniže vrednosti. Pod ovim uslovima kovrdže će moći prirodno da se formiraju. Na kraju, bez obzira na način sušenja vlasi, nemojte da ih dodirujete rukama, jer će to narušiti formu lokni i prouzrokovati tršav izgled kose.

ODRŽAVANJE FORME 👱🏻‍♀️

Između 2 pranja naprskajte kosu sprejom za stilizovanje vlasi. Pre spavanja pokupite kosu u labavu punđu ili pletenicu, te koristite jastučnice od svile ili satena kako biste obezbedili minimalna oštećenja vlasi.

Autor: redportal.rs

#kosa

#kovrdžava kosa

#kovrdže

#nega

#nega kose

#održavanje kose