Obezbeđuju jači imunitet, više energije i bolji san 😴

Minerali nam obezbeđuju jači imunitet, više energije i bolji san. Lekari su saglasni da oni imaju izuzetno važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju celog organizma jer ga štite i čuvaju od stresa i slabosti. Iako su u hrani prisutni u vrlo maloj količini, utiču na sve organe. Ako ih nema dovoljno, javljaju se različita oboljenja. Prema pisanju portala Lepota & zdravlje, najvažniji minerali su magnezijum, cink i gvožđe.

MAGNEZIJUM 🏃🏻‍♀️

To je mineral koji se u stresnim situacijama izlučuje putem telesnih tečnosti. Optimalan unos magnezijuma može da ublaži osećaj anksioznosti, a važan je i za zdravlje kostiju i mišića, kao i osećaj energije. Pojedina istraživanja pokazuju da povoljno utiče i na san. Kolika je dnevna doza magnezijuma koja nam je potrebna? Ženama je potrebno oko 320 mg dnevno. S obzirom na to da se njegove rezerve umanjuju napornom fizičkom aktivnošću (mišići ga troše tokom vežbanja), ponekad tu dozu treba povećati.

Magnezijum se nalazi u semenkama i jezgrastom voću, zelenom povrću, avokadu i crnoj čokoladi. Uz obaveznu konsultaciju sa lekarom, možete ga unositi i kroz suplemente, ali u tom slučaju može doći do opstipacije.

Foto: Unsplash.com/Brooke Lark

CINK 😷

Cink utiče na imuni sistem i samim tim nas štiti od različitih infekcija (uključujući i COVID-19). Ako ga u organizmu nema dovoljno, slabi imunološke reakcije u nekim ćelijama. To otežava borbu s infekcijom i može izazvati upalne procese i ćelijska oštećenja.

Koja hrana je bogata cinkom? Najveće količine se nalaze u morskim plodovima i crvenom mesu, a nešto manje ima ga u mahunarkama, jezgrastom voću, integralnim žitaricama i semenkama bundeve. Optimalni dnevni unos cinka iznosi oko 8 mg.

GVOŽĐE 😎

Ovaj mineral je neophodan da bi eritrociti nesmetano prenosili kiseonik kroz celo telo. Pored toga, gvožđe je važno za funkciju mišića. Nedovoljan unos hranom može da izazove opštu slabost, oteža koncentraciju i poveća rizik od nastanka anemije.

Kako do toga ne bi došlo, jedite meso, morske plodove, jezgrasto voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće.

Dokazano je da gvožđe poboljšava sportske performanse kod sportistkinja u reproduktivnim godinama. S obzirom na to da se taj mineral gubi ne samo putem krvi (tokom menstruacije), već i putem znojenja, posebno treba da budu obazrivi ljiudi koji se bave napornim fizičkim aktivnostima. Sa količinom gvožđa treba biti oprezan jer prekomerni unos izaziva stomačne probleme i ćelijska oštećenja.

Autor: Petar Marković / redportal.rs

#Minerali

#imunitet

#lepota

#vitamini

#zdravlje