Nikada ne biste pogodili od koje se biljke pravi senf

Mnoge namirnice koje dosta često koristimo u ishrani jesu ustvari samo prerađevine, koje uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljajući od čega su zapravo napravljene.

Jedna od takvih stvari je i senf, namirnica koja se verovatno nalazi u apsolutno svačijem frižideru i predstavlja omiljeni dodatak jelu za većinu ljudi.

Danas se senf može kupiti u različitim pakovanjima, veličinama, kao i u različitim verzijama ukusa, ali jeste li se ikada zapitali od čega se senf zapravo pravi?

Senf zapravo predstavlja prerađeno seme biljke slačica, koja je veoma retka u upotrebi kod nas. Međutim, nju možete nabaviti u većini marketa i prodavnica zdrave hrane, u vidu osušenog semena.

Ukoliko ste ljubitelj senfa, možete probati da ga napravite i sami kod kuće, s obzirom da postupak nije naročito zahtevan. Naravno, morate biti svesni da vam možda neće uspeti da iz prve napravite senf iz svojih snova, ali vremenom biste mogli da usavršite proizvodnju ove namirnice. 👨‍🍳

Sastojci koji su vam potrebni za domaći senf jesu:

- 1 šoljica belog semena slačice (ili belog pomešanog sa crnim, po izboru)

- 1 šoljica jabukovog sirćeta

- 1 šoljica piva

- So, biber i ljuta paprika po ukusu

Potrebno je da seme slačice stavite u teglu i prelijete ga pivom i sićetom. Umesto piva možete koristiti i vodu ili belo vino, po ukusu i izboru. Nakon toga smesu ostavite da u zatvorenoj tegli odstoji 24 časa kako bi seme omekšalo i nabubrilo.

Tako prerađeno seme nakon toga ubacite u blender i sasitnite onoliko koliko želite. Morate imati u vidu da nikada ne možete dobiti onu glatkoću koju ima industrijski senf.

Samleveno seme po ukusu treba začiniti solju, biberom ili ljutom paprikom. Nakon toga senf ostavite kako bi se nekoliko dana fermentisao u frižideru.

Što duže bude stajao, imaće i jači miris i ukus, ali ne bi trebalo da ga držite ni predugo, kako se ne bi pokvario.

Međutim, ukoliko se opredelite da napravite domaći senf, sigurno je da ste ljubitelj senfa, tako da ćete ovu količinu svakako pojesti pre nego što se pokvari. 😉

Autor: redportal.rs

#domaćem senfu

#domaći senf

#domaćim senfom

#domačeg senfa

#kuhinja

#recepti

#senf