Iako mislimo da jedemo zdravo, moguće je da unosimo previše pesticida

Ako pokušavate da izbegnete proizvode zagađene pesticidima, jagode bi trebalo da budu prva stvar na listi.

Naime, američka Radna grupa za životnu sredinu (EVG) objavila je svoj godišnji izveštaj pod nazivom Vodič za kupce za pesticide u proizvodnji, koji je utvrdio da su jagode zagađene sa više pesticida od bilo kog drugog voća ili povrća.

U okviru ovog godišnjeg izveštaja, EVG analizira podatke istraživanja koje su sproveli USDA i Američka administracija za hranu i lekove na više od 46.000 uzoraka za 46 najpopularnijih useva, kako bi utvrdili koje voće i povrće ima najveći i najniži nivo zagađenosti pesticidima.

Jagode su se našle na 1. mestu ove liste najzagađenijih useva, a iza njih su spanać na 2. mestu i kelj, zelje i slačica od koje se proizvodi senf, koji su zajedno zauzeli 3. mesto.

Ranije je kelj bio sam na 3. mestu, ali ove godine su mu se pridružili zelje i slačica, navodi se u saopštenju za štampu. U saopštenju se navodi da je najčešće otkriveni pesticid pronađen na ovim lisnatim zelenilima DCPA, koji je Agencija za zaštitu životne sredine klasifikovala kao mogući kancerogen za ljude i koji je Evropska unija zabranila 2009. godine.

Nakon ovog lisnatog zelenila, sledeći najzagađeniji usev jeste nektarina na 4. mestu, jabuka je na petom, grožđe na šestom, trešnje na sedmom, breskve na osmom, kruške na devetom, paprike i ljute paprike na desetom, celer na jedanaestom i paradajz je na 12 mestu.

Prema saopštenju za štampu, 2021. je prva godina kada su paprike i ljute papričice stavljene na ovu listu, što znači da su i ovo povrće proizvođači počeli mnogo značajnije da prskaju.

- USDA je pronašla 115 pesticida na paprikama - najviše, u bilo kojoj od stavki - navodi se u saopštenju.

EVG je takođe utvrdila koji usevi imaju najniže nivoe ostataka pesticida i napravila drugu, pozitivnu listu.

Utvrđeno je da je avokado najmanje zagađen pesticidima, a zatim redom kukuruz šećerac, ananas, luk, papaja, grašak, patlidžan, špargla, brokoli, kupus, kivi, karfiol, pečurke i dinja.

Generalno, EVG je utvrdila da skoro 70% svežih, neorganskih proizvoda koji se prodaju u SAD-u ima bar neke ostatke potencijalno štetnih hemijskih pesticida.

Nevezano za to da li su voće i povrće uzgajani na organski ili konvencionalni način, oni bi svakako trebalo da budu ključne komponente zdrave ishrane. Upravo zbog toga je važno da znamo da ono što smatramo zdravim i jedemo u velikim količinama zaista i bude zdravo.

Da bi se izbegli pesticidi, potrošačima se preporučuje da kupuju organske proizvode kada god su u mogućnosti. Međutim, svi su svesni da su organski proizvodi nepriuštivi za sve.

Stoga ovaj Vodič za kupce EVG-a pruža korisne, neposredne smernice za odabir neorganskih proizvoda kako bi se deci obezbedilo zdravo voće i povrće koje im je potrebno, ali i sačuvao novčanik roditelja od prevelikih troškova koje iziskuje kupovina organskog voća i povrća.

Autor: redportal.rs

#hemikalije u povrću

#hemikalije u voću

#ishrana

#jagoda

#jagode

#najviše pesticida

#pesticidi

#povrće

#voće

#zdrava ishrana