Recept izgleda postoji 😊

Poznata nutricionistkinja Esosa Edosomvan radila je istraživanje na ljudima starijim od 70 godina. Ona je između ostalog intervjuisala ljude koji se u 8. deceniji života, a bilo je i sagovornika koji su blizu stote. 💟

Mentalno zdravlje

Svi učesnici njene studije imali su jasan prioritet kada je u pitanju održavanje mentalnog zdravlja. Neki od njih bili su posvećeni vernici, neki su se bavili jogom ili meditacijom, ali su svi, kaže ona, imali pozitivan mentalni stav prema životu.

Foto: Pixabay.com/Pixabay.com

Eliminacija

Edosomvan je u jednom intervjuu kroz smeh rekla da zna da pražnjenje bešike i creva nije seksi tema, ali je veoma važna.

- Svi učesnici moje studije pili su dovoljno tečnosti i redovno su išli u toalet. Nisu imali probleme sa eliminacijom otpadnih materija iz tela. Na taj način održavali su zdravlje sistema za varenje, pa i imunitet, i štitili telo od upalnih procesa koji mu štete. Unosili su dovoljno vode i namirnice bogate vlaknima - kazala je ona.

Ishrana

- Većina njih jela je hranu biljnog porekla, ali moram da podvučem, ne svi. Izgleda da je tajna bila u tome što su svi pronašli baš režim ishrane koji njima odgovara. Umeli su da odreaguju kada se telo buni protiv neke hrane i da je zamene, tako da su najveći deo života konzumirali namirnice koje im prijaju - objasnila je Esosa.

Autor: redportal.rs

#100

#100.

#Starost

#baba

#deda

#godina

#stota

#zdravlje