Biljne vrste koje se ubrajaju u najopasnije i najotrovnije biljke na čitavoj planeti

Ljutić

Baštovan iz Velike Britanije je 2014. godine umro pod misterioznim okolnostima, nakon što su mu gotovo svi organi otkazali. Iako uzrok smrti nije otkriven, sumnja se da je nesrećni baštovan najverovatnije preminuo nakon kontakta sa biljkom po imenu jedić ili ljutić (lat. Aconitum napellus), koja pripada rodu skrivenosemenica iz familije ljutića. Najotrovniji deo biljke je koren, ali su i listovi poprilično otrovni. Neurotoksini iz biljke se mogu apsorbovati kroz kožu, a neki od simptoma trovanja su peckanje, povraćanje, ukočenost i dijareja.

Lakhvir Sing je 2010. godine osuđena za ubistvo svog ljubavnika nakon što mu je u kari stavila ljutić. No, uprkos gastrointestinalnim problemima, njen bivši ljubavnik je uspeo da preživi trovanje. Osim ovih simptoma. ova smrtonosna biljka usporava rad srca što svakako može da dovede do smrti, piše BBC.

Prema nekim teorijama, biljke su razvile određene toksine radi samoodbrane. Određene vrste biljaka sadrže kombinaciju hemijskih jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv insekata, štetočina i drugih mikroorganizama, ali koja isto tako štete i ljudima

Mančinelovo drvo

Još jedna ozloglašena biljka je mančinelovo drvo (lat. Hippomane mancinella), koje se još naziva i "drvo smrti", a čiji plod neverovatno podseća na jabuku zbog čega se naziva i "jabuka smrti". Drvo raste u južnim delovima Severne Amerike i severnim delovima Južne Amerike i toliko je otrovno da se čak za vreme kiše ne preporučuje stajanje ispod njega. Naime, organsko jedinjenje forbol pomešano sa kišnicom može da izazove teške opekotine. Spaljivanje drveta se takođe ne preporučuje, jer je i dim toksičan i može privremeno da oslepi osobu koja se nalazi u njegovoj blizini. Iako  je čak i stajanje pored ove biljke opasno, jedino konzumiranje ploda može stvarno da ubije. 

Ricinus

Uprkos svojim raskošnim crvenim plodovima koja može da ulepša mnoge bašte, ricinus je veoma otrovna biljka. U našem narodu je zovu skočac i crveni čičak (lat. Ricinus communis). Otrovni su svi delovi biljke, ali je koncentracija otrova najveća u semenkama. Simptomi trovanja su povraćanje i dijareja koji mogu trajati i do nedelju dana pre nego što nastupi smrt usled otkazivanja funkcija organa. 

Rakovo oko

I biljka po imenu rakovo oko (lat. Abrus precatorius) spada u opasne biljke. Naime, otrovna supstanca abrin se nalazi u jarko crvenim semenkama koje se koriste i u izradi perkusija i nakita. Samo jedna semenka biljke koja raste u Indoneziji može biti fatalna za ljudski organizam, ali samo ukoliko je sažvaćete.

Autor: redportal.rs

#Najsmrtonosnije biljke

#biljke

#otrovne biljke