U našem narodu postoji verovanje da ako pojedete prvu ljubičicu koju pronađete u proleće, imaćete sreće cele godine.

Proleće nam uskoro dolazi, te je vreme da se pozabavimo malo i omiljenim biljkama.

Jedan vrlo zanimljiv cvet jeste - ljubičica! 😊 Ovo su neke od zanimljivosti o ovom lepom cvetu, koje su objavljene na IG profilu @shumska_tajna:

👑 Ljubičica nežnog izgleda, dominira svojim opojnim mirisom, zbog čega je njena skupocena esencija krasila parfeme mnogih srednjovekovnih kraljica i bila obavezni sastojak ljubavnog napitka.

💗 U mitologiji čak je i ružni Hefest pridobio naklonost lepe Afrodite pomoću ovog čudesnog cveća.

🌺 Legenda kaže da je Persefonu, boginju vegetacije, oteo Had opčinjen njenom lepotom u polju ljubičica. Na ulazu u podzemni svet ispustila je nabrane ljubičice, koje je kao trag otkrila njena majka Demetra, boginja plodnosti. Bol za otetom ćerkom je bila toliko jaka da je priroda počela da vene. Zevs je, da se ne bi zamerio bratu, odlučio da Persefona pola godine živi sa majkom, zbog čega priroda buja, a drugu polovinu provodi u podzemnom svetu sa Hadom, i tad sva priroda počinje da vene.

💔 Stari Persijanci su je kao napitak koristili za lepe snove i da bi zacelili ranjeno srce, dok su je Francuzi konzumirali kao poslasticu kristalizovanu šećerom.

🍀 U našem narodu postoji verovanje da ako pojedete prvu ljubičicu koju pronađete u proleće, imaćete sreće cele godine.

🎁 Simbolika ovog cveta je iskrenost, skromnost i hrabrost. Nekada su deca za 8. mart svojim majkama poklanjala ljubičice jer lepotom i mirisom mame osmeh.

View this post on Instagram

A post shared by @shumska_tajna

IZVOR: IG / @shumska_tajna

Autor: IG / @shumska_tajna / redportal.rs

#Zanimljivosti

#biljka

#cvet

#legende

#ljubičica

#miris

#proleće