Ključ je u raznolikoj ishrani 😊

Raznolika ishrana koja uključuje hranu bogatu sastojcima za jačanje imuniteta: vitaminima A, D, E i C, te selenom i cinkom, ključna je pri odbrani organizma od bolesti.

Vitamini i suplementi su vrlo korisni alati za mnoge ljude koji traže dodatnu podršku za imunološki sistem tokom sezone prehlade i gripa. Ali oni su upravo to - alati. Nisu pouzdano rešenje da ostanete zdravi. Najbolji način da održite jak imunosistem je raznolika ishrana bogata različitim namirnicama, koje sadrže širok spektar vitamina i minerala.

Zdrave namirnice čije svakodnevno korišćenje preporučuje magazin Men's Health su sledeće:

JAJA 🥚

Jaja su možda jedna od najhranjivijih namirnica, što znači da samo nekoliko kalorija sadrži mnogo hranjivih sastojaka. Jedno jaje sadrži samo 75 kalorija, u okviru kojih je: 7 g visokokvalitetnih proteina, 5 g masti i 1,6 g zasićenih masti, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

Jaja, koja su bogata vitaminima D i B12, izvrstan su način da izgradite imunitet za borbu protiv bolesti. Vitamin B12 i vitamin D neophodni su za stvaranje belih krvnih zrnaca, koja stvaraju antitela, a vitamin D kontroliše i upalne procese.

PAPRIKE 🌶

Postoji razlog što paprika dolazi u različitim nijansama: boja je signal da je paprika bogata antioksidansima, koji se bore protiv bolesti. Paprika ne sadrži samo moćne antioksidanse, poput beta-karotena, ona je i neverovatan izvor vitamina C, čak i bolji od pomorandže. Samo jedna šolja naseckane paprike sadrži 3 puta više vitamina C od količine preporučene za dnevni unos.

BELI LUK 🧄

Beli luk sadrži alicin, antioksidans koji može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema, prema istraživanju objavljenom u Food Science i Biotechnology. Takođe, beli luk je bogat i aminokiselinama i enzimima, koji mogu pomoći vašem telu u izgradnji mišića, te zaštititi zdravlje creva.

Foto: Unsplash.com/Brooke Lark

SUNCOKRETOVE SEMENKE 🌻

Kao i većina semenki, suncokretove semenke sadrže visok procenat nezasićenih masti, koje se u organizmu bore protiv upala, kao i vitamina E, koji pomaže pri oporavku oštećenih ćelija. Takođe, seme suncokreta dobar je izvor korisnih biljnih spojeva, uključujući fenolne kiseline i flavonoide, koji deluju kao antioksidansi.

KEFIR 🥬

Kefir je prepun probiotika, koji su zapravo vrste dobrih bakterija i gljivica, koje žive u gastrointestinalnom traktu, te igraju veliku ulogu u imunom sistemu čoveka. Kefir je često obogaćen vitaminima i mineralima, a takođe je 99% bez laktoze. Tako je prihvatljiv i onima koji imaju slabiju toleranciju na ovu vrstu šećera, koja se nalazi u mlečnim proizvodima.

Autor: redportal.rs

#beli luk

#jaja

#kefir

#namirnice

#paprika

#semenke suncokreta

#zdrav život

#zdrave namirnice