Evo kakve posledice stres može da ostavi na vaš izgled

Nemoguće je u potpunosti eliminisati stres iz života, ali neke stvari možemo popraviti. Potrebno je samo malo truda.

U nastavku pročitajte na šta sve stres utiče:

Kosa može da opada ili osedi

Stres može na različite načine da utiče na kosu i na bradu, a jedan od njih je i opadanje dlaka. To je stanje u kome se pojavljuju sitne oblasti bez dlaka, koje kasnije mogu i da se prošire.

Takođe, iako je sedenje kose prirodan proces, stres ubrzava gubitak pigmenta i pojavljuju se sive ili potpuno bele dlake. Na par mesta takođe mogu biti posledica traumatičnih događaja, dok kontinuirani stres ubrzava ovaj proces na celoj kosi.

Foto: Unsplash.com

Bubuljice

Ovo vam je verovatno poznato, jer stres utiče na povišenje kortizola koji potom uslovljava veću proizvodnju ulja na vašoj koži. To donosi veću šansu da pore budu začepljene, a može se desiti i da se poveća broj bakterije koje izazivaju bubuljice.

Isušena koža

Osim bubuljica, povišena proizvodnja kortizola može rezultirati i vrlo suvom kožom. To je zbog toga što ovaj hormon umanjuje elastičnost kože i njenu mogućnost da zadrži vodu i tako ostane hidrirana. U tom slučaju, potrebno je okrenuti se kvalitetnim kozmetičkim dopunama koje će pomoći hidrataciju.

Izgledate starije

Stres može da utiče na kvalitet sna, na bore na čelu i ispod očiju, kao i na izgled kože. Ne samo da možete izgledati starije, već se pojedini znaci starenja bukvalno ubrzavaju i pojavljuju kod ljudi i do 10, 20 godina ranije nego što bi to inače bio slučaj. San je vrlo važan faktor, zato vodite računa da redovno spavate, valjalo bi i po 8 sati dnevno.

Autor: redportal.rs

#lep izgled

#stres

#uticaj