Saznajte kako možete da ih iskoristite 👇

Jaje važi za jednu od najzdravijih namirnica koje je veoma hranljivo za organizam i puno je proteina. Svakodnevno ga koristimo prilikom pripreme doručka kao i u spremanju različitih vrsta jela, kako slatkih tako i slanih.

Većina ljudi koji koriste jaja u kuhinji, bilo da ih prži ili kuva, prilikom korišćenja jajeta baca ljusku umesto da je iskoristi za različite namene.

Ljuska jajeta je prepuna kalcijuma i može se upotrebiti na razne načine u kući. Od nje možete napraviti sredstvo za čišćenje mrlja, melem za kožu i prah za brži rast sobnih biljaka.

Evo za šta treba da koristite ljuske od jajeta:

1. Opranu ljusku jajeta ubacite u teglicu jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji nekoliko dana i možete potom koristiti sirće kao melem za svrab ili problematičnu kožu.

2. Osušene ljuske jajeta sameljite u prah, pa ga pomešajte sa belancetom dok ne dobijete gustu smesu. Nanesite na kožu lica i ostavite da se osuši, a potom se dobro umijte. Uz pomoć ove prirodne maske za lice nestaće umor sa važe kože.

Foto: Tanjug

3. Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete prah. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, dodajte vodu ili sirće i ovom mešavinom možete čistiti zagorele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge uporne naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

4. Oprane i osušene ljuske jajeta smrvite u prah u dubljoj činiji. Ovaj prah je neverovatno bogat kalcijumom i odličan je kao dohrana za vaše biljke. Samo pospite zemlju u saksiji ili bašti, kalcijum će umanjiti i kiselost zemlje i biljke će bolje rasti.

Autor: redportal.rs

#ishrana

#jaje

#namirnica

#proteini

#zdravlje