Meni se ne spava, ne budi blesava 😏

Dugotrajna nesanica moze izazvati ozbiljne zdravstvene posledice, kao što su depresija, anksioznost, nedostatak koncentracije, loše pamćenje, zbunjenost i dezorijentaciju.

Sa druge strane, redovan san doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, smanjenju umora, te utiče na vaše raspoloženje. 😴

Foto: Unsplash.com/Ben Blennerhassett

Primenite sledeće savete stručnjaka: spavajte, budite se lepo raspoloženi, živite život punim plućima i zaboravite na nesanicu. 😁

- Pre spavanja pomislite na jednu reč koja vas opušta i fokusirajte se na san, dišite duboko i polako, a pri svakom izdahu mislite na tu reč. To pomaže da se opustite i isključite bilo kakve šumove iz okoline, što je ključno za smirivanje uma - savetuje dr Robert Rosenberg, lekar osteopatske medicine.

Praktikujte ovu metodu 10 minuta pre nego što utonete u san i biće vam potrebno manje od 10 minuta da zaspite, svedoče brojni pacijenti koji su izlečili nesanicu ovom metodom.

Foto: Pixabay.com

Katrin Darli, doktorka naturopatije iz Sijetla, nakon smrtnog slučaja u krugu porodice 6 nedelja nije mogla spavati. Rešenje za problem nesanice izazvan traumatičnim iskustvom našla je zapisivanjem teških misli i emocija. Dva sata pre odlaska u krevet zapisujte sve što vam je taj dan okupiralo misli. Ovako imate dovoljno vremena pre sna da se opustite posle pisanja i fokusirate na nešto drugo.

 - Na neki način, svoje teške misli vi ste spremili na spavanje mnogo pre nego što ste i sami legli u krevet - objašnjava Darli.

Katrin tvrdi da njeni pacijenti svedoče kako je ovo jedna od najefikasnijih strategija za prevazilaženje nesanice čiji je uzrok borba sa teškim emocijama i teskobom.

- Preskočite popodnevni odmor, čak iako noć pre niste oka sklopili - savetuje dr Dejmon Raskin, lekar-internista, koji je specijalizovan za lečenje poremećaja spavanja.

Popodnevna dremka "isprazniće" vaše "rezerve sna", odnosno učiniće vas manje pospanim u 2. delu dana, što će otežati spavanje u vreme kada bi već trebalo da budete u krevetu. To može pokrenuti ciklus nesanice, u koji sigurno ne želite ući. 😏 Ako ne možete bez popodnevnog odmora, preskočite kafu (koja vas drži budnima) i provedite barem 20 minuta u šetnji prirodom s dragim ljudima. Pokazalo se da ovo ima odličan efekat, kako na mentalno tako i na fizičko zdravlje.

Foto: Pixabay.com/Mabel Amber

- Ponekad se probudite usred noći i što god učinili više ne možete zaspati jer niste u stanju da ponovo "isključite" mozak - objašnjava dr Rebeka Šalev. Ona je sama uspela tome da doskoči uzimanjem 3 grama glicina - jednostavne neesencijalne aminokiseline, koja se u apotekama može nabaviti bez lekarskog recepta.

Istraživanja su pokazala da osobe koje uzimaju glicin noću spavaju bolje od onih koji uzimaju lekove za spavanje. Takođe, ujutru se bude odmorniji i puni energije. Glicina ima u hrani bogatoj proteinima, koju možda nećete poželeti u 2 sata po noći, ali kao dodatak ishrani može se uzeti u bilo koje vreme.

Autor: banjaluka.com / redportal.rs

#nesanica

#prirodne metode za rešenje nesanice

#san

#spavanje