I nema gladovanja!

Ako svake nedelje treba započeti dva velnes cilja, to su: pijte više vode i jedite što više vlakana.

Zato zatvorimo prvi mesec 2021. godine sa još nekoliko nutricionističkih trikova za unošenje više vlakana, svakodnevno. Ako mislite da se tajna krije samo u mnogim salatama, onda grešite. Potrebne su vam male promene i modifikacije postojećih recepata ako želite da poboljšate svoju ishranu. Ostavite to na nama.

Foto: Unsplash.com

Napravite domaći pesto - Umesto da kupujete gotovi pesto, kod kuće možete da napravite sopstveni pesto od povrća da biste kontrolisali koliko će se soli ili ulja dodati. Koristite povrće koje imate i napravite jaku količinu pestoa da biste ga koristili cele nedelje u salatama, testeninama i kao umakanje sa drugim povrćem.

Grickalice sa vlaknima - Ideja za grickalice je bezbroj. Mi volimo orašaste plodove i voće, ali možemo i da napravimo porciju leblebija u rerni i napravimo mu svakodnevnu užinu. Na ovaj način dobijate vlakna i proteine u jednom zalogaju. Pecite ih u rerni pola sata i na kraju dodajte so, maslinovo ulje i začine.

Foto: Unsplash.com

Hrana sa ostacima (i vlaknima) - Nešto što uvek treba da radite, jer je šteta i nepravedno bacati hranu. Obavezno svakodnevno proveravajte frižider da biste dobili ostatke od prethodnog dana i napravili nešto novo. Dajte osnovu povrću koje ostaje i obično na kraju bacimo.

Salata sa više biljaka - Da li mislite da biljke nisu pogodne za povrće? Pa ipak, ne obraćajte pažnju samo na raznolikost povrća. Kapar, bosiljak, peršun su predivne biljke koje daju ukus, vlakna i čak savršeno se slažu i u vaš smuti.

Foto: Unsplash.com

Vlaknasti dezert - Fin je čizkejk ili čokoladni sufle, ali zašto ne jesti više voća, poput pečenih kriški jabuka sa medom i cimetom ili banana umočenih u tamnu čokoladu?

Vegetarijanska musaka - Ne morate biti vegetarijanac da biste napravili vege verziju svoje omiljene musake. Svi recepti mogu se zameniti i povrće staviti na mesto životinjske hrane. I da smanjite meso koje jedete, ali i da povećate unos vlakna.

Foto: Unsplash.com

Digitalni ručak sa prijateljima - Sledeći put kada skapate sa kolegom, razmenite ideje za nove recepte ili istovremeno kuvajte. Svako zakazivanje može biti tematsko, ali sa jednim osnovnim pravilom. Nikada ne propustite vlakna.

Autor: redportal.rs

#hrana

#ishrana

#nutricionista

#nutricionizam

#obrok

#zdavlje