Najtrezniji su Portugalci 😁

Istraživanje organizacije Global Drugs Survey pokazalo je da najveći problem sa alkoholom imaju stanovnici engleskog govornog područja i Skandinavci.

Istraživanje je rađeno od novembra 2019. do februara 2020. godine, a učestvovalo je 110.000 ljudi.

Možda će vas iznenaditi, ali u poslednjih godinu dana se nijednom nije napilo tek 5% Australijanaca i Danaca, iza njih su Englezi, Finci i Škoti sa po 7%.

Svetski prosek je 16% i toliko je bilo treznjaka u balkanskim zemljama. Najtrezniji su stanovnici Portugala, njih čak 54% nije se napilo u poslednjih godinu dana. Na 2. mestu treznoći su Argentinci sa 48%, dok su na 3. mestu Kolumbijci sa 40%.

Britanci su odneli titulu po broju pijanstava. Oni su se u proseku za poslednjih godinu dana napili 34 puta. Slede ih Australijanci i Danci sa 32 i Finci sa 28 pijanstava za godinu dana. Argentinci i Kolumbijci su u proseku imali samo 7 pijanstava za godinu dana.

Svetski prosek je 20,8, a balkanski narodi su nešto bolji od proseka, sa 20,5 pijanstava prosečno godišnje. Istraživanje je utvrdilo da je rezultat bolji u odnosu na godinu pre 2020. godine, kada je prosečan broj pijanstava bio oko 30% veći.

Autor: redportal.rs

#alkohol

#pijanstvo

#trezvenost