Bebe borci!

Mala Helena je rođena prevremeno sa svega 820 grama, a njena sestra bliznakinja Dunja rođena je čak 22 dana kasnije! Bila je teška 1.040 grama. Mama Jelena Miladinov (28), medicinska sestra iz Beograda, svoje ćerkice zove dva diva. I zaista, one su divovi, heroine, one su dokaz da je život čudo!

Jelena kaže da je u drugom stanju ostala zahvaljujući vantelesnoj oplodnji. Embrio-transfer joj je rađen u maju.

- Trudnoća je normalno tekla, sve je bilo u redu do 24. nedelje, kada je došlo do krvarenja. Otišla sam u bolnicu. Videli su da je jedna beba već krenula napolje i pomoću lekova odložili smo porođaj do 26. nedelje - priseća se ona.

Jelena je bila svesna mogućnosti prevremenog porođaja, s obzirom na to da nosi blizance, ali nije očekivala da će se to desiti pre 35. nedelje i da će bebice toliko da porane.

Prva je na svet, 14. oktobra prošle godine, došla mala Helena. Dunja je rođena 5. novembra.

- Helenu sam videla kada sam je rodila, pre nego što su je prebacili na institut. Bila je baš mala. Toliko sam se uplašila... Rekla sam doktoru da nije moje, a on je rekao: Upravo je to vaše. Dete nisam videla mesec i po dana dok nisam izašla iz bolnice - priča Jelena.

Doktori su prognozirali da će njena sestra bliznakinja Dunja biti rođena u januaru, ali tri nedelje kasnije opet je prokrvarila: 

- S obzirom na to da je rođena sa 200 grama više, delovala je bucmastije i zrelije. Prava beba, samo što je bila manja.

Bliznakinje rođene sa razlikom od 22 dana prvi put su imale priliku da se sretnu ne kao većina dece u toplom domu, nego na intenzivnoj nezi: - Kada sam 7. novembra otišla da ih vidim, jedna je bila u jednom delu intenzivne nege, druga u drugom. Spojili su ih kada su otišle na poluintenzivnu negu.

Iz bolnice je prvo izašla Dunja, a onda nakon 15 dana i Helena. Roditeljskoj sreći nije bilo kraja. 

Autor: Kurir/redportal.rs

#bebe

#bliznakinje

#porođaj

#trudnoća

#vantelesna oplodnja