Manje žena se odlučuje za decu jer ih plaše visoki troškovi brige o deci 💸

Vlasti u kineskom gradu Sijan potrošiće 700.000 juana (oko 90.000 evra) na srećke koje će deliti kao nagrade mladencima koji pokažu venčane listove. 👰🤵

Stanovništvo Kine opalo je 2023. drugu godinu zaredom, a broj novorođenčadi je pao na oko polovinu od broja zabeleženog u 2016. 

Broj novih brakova bio je rekordno nizak 2022. godine.

Pošto je broj sklopljenih brakova u korelaciji sa natalitetom jer samohrane majke često ne primaju beneficije, Sijan je obećao srećku svakom paru koji predoči venčani list od 1. marta.

- To nije samo početak srećnog bračnog života, već postoji i šansa da dobijete mali poklon - piše na sajtu gradske matične službe, kako piše Hina, prenosi 021.rs.

Kampanja će trajati do 30. novembra.

Kina je jedno od najskupljih mesta na svetu za odgajanje dece u odnosu na njen BDP po glavi stanovnika, izvestio je u februaru kineski istraživački centar, navodeći detalje o troškovima za žene koje se odluče za rađanje.

Manje žena se odlučuje za decu jer ih plaše visoki troškovi brige o deci, nespremnost da se udaju ili stavljanje karijere na čekanje, dok rodna diskriminacija i dalje postoji.

Autor: 021.rs