Ćirilično pismo koje danas koristimo naziv je dobilo upravo po Svetom Kirilu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Kirila Slovenskog, praznik koji se zove još i Ćirilovdan. Danas je pomen i na prepodobnog Avksentija.

Ćirilično pismo koje danas koristimo naziv je dobilo upravo po Svetom Kirilu.

Iako je današnji dan poznat kao Ćirilovdan, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve nije upisan crvenim slovom.

Današnji dan se proslavlja u znak sećanja na smrt Svetog Ćirila, ali na sećanje kada je ovaj svetitelj hazarskog cara Kagana ubedio da je Hristosova vera jedina ispravna.

Srpska pravoslavna crkva slavi i veliki praznik Svetog Ćirila i Metodija 24. maja i taj dan je u kalendaru ubeležen crvenim slovom.

Sveti Kiril je umro 869. godine u Rimu, a danas se i dalje smatra jednim od najbitnijih ne samo pravoslavnih, već i hrišćanskih svetaca.

Prepodobni Avksentije, navodi predanje, bio je veoma bogati vlastelin u Carigradu. Svo bogatstvo je odbacio, zamonašio se i potpuno povukao iz javnog života.

Foto: Printscreen /edukacija.rs

Vremenom je o njemu počelo da se govori kao o velikom čudotvorcu i mudracu. Ljudi su mu dolazili na isceljenje. Sve što je činio, činio je u ime Hrista i naročito pazio da se čuda ne pripišu njemu nego Bogu. Predanje kaže da je mnoge iscelio upravo tako što bi u njima učvrstio hrišćansku ljubav i onda im govorio da će im Bog dati po veri i pravdi uz reči: Isceljuje te Gospod Isus Hristos!

Prepodobni Avksentije preminuo je 470. godine.

U nekim krajevima Srbije smatra se da na današnji praznik dan treba provesti u kući i u krugu najbližih.

Jedino mesto koje svaki vernik treba da obiđe je crkva gde u znak sećanja na prepodobnog Avksentija treba da zapali sveću i izgovori ovu molitvu:

- Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Avksentije. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje.

Veruje se da će svaka želja koju u tom trenutku poželite biti ispunjena.

Autor: telegraf.rs