Ne možete ni da pretpostavite 😅

Gledajući u lepo dekorisanu jelku sa novim ukrasima i lampicama različitih boja, sigurno ste se bar jednom zapitali kada i gde je okićena 1. novogodišnja jelka.

Priča datira još iz 1510. godine kada je u Letoniji ukrašena 1. jelka i to na trgu u Rigi, glavnom gradu ove zemlje.

Prema verovanju, 1. jelka potiče sa najveće pijace u Evropi, na prostoru veličine 9 fudbalskih terena. Reč je o mestu koje je UNESKO uvrstio u listu svetske kulturne baštine.

Foto: Pixabay.com

Jelku su doneli trgovački letonski esnafi, koji su je kitili ručno izrađenim figurama, sušenim voćem i veštačkim ružama. Imali su običaj da plešu oko jelke, vesele se, a zatim je zapale kada praznik prođe. Ova tradicija se vremenom širila po celom svetu, ali deo običaja spaljivanja jekle se nije preneo.

U Engleskoj je 1. jelku okitio princ Albert 1841.godine. Ona je bila ukrašena poklončićima, mašnama, papirnim cvećem i bombonama. Takav način dekorisanja se kasnije proširio na ceo svet.

Prve lampice zasijale su 1882. godine. Njihov pronalazač bio je Edvard Džonson, pomoćnik Tomasa Edisona koji je otkrio sijalicu. On je povezao 80 malih električnih sijalica u niz i obmotavao ih oko jelke. Jedini problem je bio što je za njihovo korištenje bio potreban generator!

Foto: Pixabay.com

Nakon Džonsonovog pronalaska, Albert Sadaka je 1917. godine stvorio bezopasno električno božićno osvetljenje. On je zapravo usavršio dotadašnje svetleće ukrase obezbedivši žice i kontakt među sijalicama i time smanjio mogućnost izbijanja požara.

U Srbiji 1. put božićna jelka je okićena od strane Lajoš Velđija iz Subotice, osnivača jednog od prvih zabavišta, okitio je veliko božićno drvo 2. decembra 1859. godine.

Autor: redportal.rs

#Nova Godina

#dekoracija

#istorija

#jelka

#novogodisnja jelka