Kako bismo mogli da zaštitimo i očuvamo životnu sredinu, te da se ona ozbiljno shvati u zajednici?

Nina Pilipović, Nataša Gluvić i Anastasija Katić deo su Tima 6 iz Gradiške čija je ideja Kako bismo mogli da zaštitimo i očuvamo životnu sredinu, te da se ona ozbiljno shvati u zajednici? osvojila 3.000 maraka na 3. eUPSHIFT radionici.

Kako prenosi portal Moja Gradiška, devojke su istakle:

Kroz radionice, edukacije, akcije pošumljavanja i recikliranja u svakom smislu, pokušaćemo mladima, a naravno i svim drugim zainteresovanim u našoj zajednici, približiti ekologiju i njen značaj za celokupno društvo. Motivisaćemo ih da volontiraju i aktiviraju se. Spremile smo i neka iznenađenja za učesnike.

Njihova ideja jedna je od 5 koje je žiri odlučio da nagradi u konkurenciji od ukupno 12 timova adolescenata uzrasta od 13 do 19 godina sa područja opština Banjaluka, Prnjavor, Kotor Varoš, Srbac, Gradiška, Doboj, Laktaši, Prijedor, Derventa, Mrkonjić Grad i Bosansko Grahovo. Pored grantnih sredstava, za ove timove biće obezbeđena dodatna edukacija iz finansijske pismenosti, te mentorstvo tokom implementacije rešenja u trajanju od 3 meseca.

Kroz 3. eUPSHIFT radionicu svi timovi su imali zadatak da prepoznaju problem u svojoj lokalnoj zajednici, te ponude ideju, odnosno rešenje za njega. Nina, Nataša i Anastasija su povodom ovoga rekle:

Ideju o očuvanju i zaštiti životne sredine, kao i podizanju svesti mladih o ekologiji, prepoznale smo kao problem, jer smo uvidele koliko je ta tema nerazumljiva u našoj zajednici i još uvek je apstraktna.

eUPSHIFT je onlajn radionica osmišljena prema metodologiji UPSHIFT razvijenoj u Unicefovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude veštinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rešenja za njih.  Treću eUPSHIFT radionicu u BiH realizuje organizacija Genesis Project iz Banjaluke, u partnerstvu sa Unicefom u BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske, navodi se na portalu Moja Gradiška.

Autor: moja gradiška.com / redportal.rs

#Anastasija Katić

#Gradiška

#Nataša Gluvić

#Nina Pilipović

#Tim 6

#eUPSHIFT

#edukacija

#projekti

#radionice

#zaštita životne sredine