Ovaj redak događaj vredelo zabeležiti

Jučerašnje večernje nebo darovalo nam je spektakularnu nebesku konjunkciju Jupitera i Saturna. Ovaj događaj se ponovo odvija nakon skoro 800 godina. I ne samo to, u ovom astronomskom događaju možete uočiti i Jovijanov i Saturnov mesec.

Univerzum nam daje svoje poklone ako samo odvojimo vreme da ga identifikujemo i cenimo. Pa, ove godine, kao novogodišnju poslasticu, dao nam je Veliku konjunkciju Saturna i Jupitera. Dve lepotice bile su pod uglom od 0,1 °, najbliži događaj, još od 1226. Srećna bića jesmo, jer smo videli jedan od najređih astronomskih događaja milenijuma. Fotografije koje ćete videti su stvarne, vide se kroz fotografski teleskop sa fokusom od 200 mm. Možete jasno prepoznati Saturn sa njegovim prstenovima koji sjajno sijaju, nažalost, meseci se nisu mogli videti. I gigant, Jupiter, sa svojim mesecima, Kalisto, praćen Io, Ganimedom, najvećim Jupiterovim mesecom, i Evropom.

Solsticij i konjunkcija služe kao podsetnici da uvek postoji nada u postojanje, čak i u najmračnijim trenucima.

View this post on Instagram

A post shared by Nakshatra Astronomy Club (@astroclubnakshatra)

Godina 2020. je bila godina otpornosti i zagovaranja. Ali tokom svega toga - imali smo lepe, male komadiće radosti i toga se možemo ili možda moramo držati!

Mali zalogaji radosti - pomažući nam da postavimo nove namere - zbog toga ko smo, ko želimo da budemo i šta možemo postati u novoj godini pred nama. Godina zarastanja i rasta.

IZVOR: IG / @astroclubnakshatra

IZVOR: TW / @beccidee17

IZVOR: TW / @amandapenax

IZVOR: TW / @ariibentz

IZVOR: TW / @2capricorn4

Astronomi koriste reč konjunkcija da bi opisali sastanke planeta i drugih objekata na kupoli našeg neba. Termin velika povezanost koriste za opisivanje susreta Jupitera i Saturna, koji su dva najveća sveta u našem Sunčevom sistemu. Iako će se dve planete sada na spektakularnom položaju pojaviti blizu na nebeskoj kupoli, Jupiter i Saturn su zapravo udaljeni 734.000 miliona km.

Saturn je skoro dvostruko udaljeniji od Jupitera. Konjukcije Jupiter-Saturn se dešavaju svakih 20 godina; poslednji je bio 2000. godine. Ali nisu sve veznice jednake. Velika konjukcija Jupitera i Saturna 2020. godine biće najbliža od 1623. godine i najbliža uočljiva od 1226. godine! Izrazito bliska konjukcija Jupiter-Saturn 2020. neće se ponovo podudarati sve do konjunkcije Jupiter-Saturn 15. marta 2080.

IZVOR: TW / @natalyalamexi

View this post on Instagram

A post shared by Cherie Callaway (@cheriecallaway)

IZVOR: IG / @cheriecallaway

IZVOR: TW / @satfx

View this post on Instagram

A post shared by Mars Akademi (@mars.akademi)

IZVOR: IG / @mars.akademi

Autor: redportal.rs

#jupiter

#planete

#saturn

#svemir

#velika konjunkcija.