Rešena najveća zagonetka u istoriji kriminologije

Rešena je jedna od najvećih misterija u istoriji kriminologije.

Njegov identitet ostaje, skoro pola veka kasnije, jedna od najvećih misterija u istoriji kriminologije. Sasvim je indikativno da FBI nije zatvorio svoj spis, nadajući se da će u jednom trenutku rešiti zagonetku najpoznatijeg serijskog ubice u istoriji SAD, moguće i sveta posle Džeka Trboseka.

Poput britanskog serijskog ubice, identitet Zodijaka nikada nije otkriven, vodeći slobodan život do kraja života. Potpuno proizvoljan zaključak doduše, jer ništa ne dokazuje da je Zodijak napustio ovaj svet. Njegova akcija datira iz dve godine 1968-69, kada je zvanično optužen za pet ubistava (još jedan zajednički element sa riperom) i još dva neuspela pokušaja. Policija San Franciska opisala je njegov slučaj kao neaktivan u aprilu 2004. godine, ali ga je ponovo otvorila 2007. Slučaj ostaje otvoren u gradu Valeho, kao i u okruzima Napa i Solano u kojima je i bilo sedište ubice.

IZVOR: YT / @abc

Zodijak, čije su žrtve bile uglavnom mladi parovi, bio je poznat po tome što uživa da se ruga policiji i medijima, šaljući pisma i šifrovane poruke o svojim nerazrešenim ubistvima. Njegove poruke su napisane grčkim, astrološkim i vremenskim simbolima, kao i mornarskim simbolima, zajedno sa Morseovim znakovima. U jednom od pisama koje je poslao novinama pominje ukupno 37 ubistava, međutim, njegova povezanost sa toliko žrtava nikada nije dokazana. Većina njegovih poruka nije uspela da se dešifruje, čak i ako su u ovu svrhu regrutovani najiskusniji profesionalci žanra.

IZVOR: YT / @guardiannews

1969. godine učitelj iz okoline Saline u Kaliforniji i njegova supruga uspeli su da dešifruju još jednu šifrovanu poruku serijskog ubice.

- Volim da ubijam ljude jer je to vrlo zabavno. Zabavnije od ubijanja divljih životinja u šumi, jer je čovek najopasnija životinja od svih. To je užasno stimulativno. Bolje je nego ići sa devojkom u krevet. Najbolje je što ću se, kada umrem, preporoditi u raju, a oni koje sam ubio postaće moji robovi. Neću vam dati svoje ime, jer ćete pokušati da odložite ovo moje prikupljanje od strane robova - rekao je u jednoj posebnoj poruci.

Sada, 51 godinu kasnije, izašlo je na videlo tumačenje još jedne poruke koju je ubica poslao 1969. godine u San Francisco Chronicle. Tročlani tim stručnjaka za dešifrovanje uspeo je da reši zagonetku zaključivši da kodovi genijalnog Zodijaka nisu pogrešno odbačeni. U svojoj poruci se ruga policajcima koji su pokušali da ga uhvate i uverava ih da se ne plaši smrtne kazne, ako bi ikada uspeli da ga uhapse.

IZVOR: YT / @InformOverload

- Nadam se da ćete se puno zabaviti pokušavajući da me uhvatite. Ne plašim se gasne komore, jer će me sat vremena nakon nje poslati u raj. Sada imam nekoliko robova koji rade za mene - kaže poruka koja je morala da čeka više od pola veka da se pročita. Čuveno šifrovanje 340, mešavina slova, brojeva i simbola, izazvalo je optimizam u vlasti kao razvoj koji bi mogao da im pomogne da bolje razumeju Zodijaka i možda dovedu do dešifrovanja drugih poruka, sa krajnjim ciljem da otkriju neke što bi moglo biti spojna karika sa krajem navoja.

- Prošlog vikenda, tim čiji sam bio član rešio je 340 i podneo rešenje FBI-ju, koji ga je zatim verifikovao. Ne šalim se. To je apsolutno tačno - rekao je stručnjak za dešifrovanje David Orandžak, koji je na Zodijakovim kodovima radio od 2006. - Kada sam pre 14 godina započeo ovaj posao, mislio sam da stvaranjem programa na računaru mogu da dođem do rešenja. Međutim, stalno sam udarao u zid. Do sada - dodao je Orandžak.

View this post on Instagram

A post shared by nerdist.com (@nerdist)

IZVOR: UG / @nerdist

Šifrovanje 340 je nazvano prema broju znakova u poruci. U novinama postoje još dva slova Zodijaka koja treba dešifrovati. I kao što je spomenuo u drugom saopštenju, u jednom od ova dva pisma pomenuo je svoje ime.

- Nastavljamo da tražimo pravdu za žrtve njegovih gnusnih zločina - rekao je Kameron Polan, predstavnik FBI-ja u San Francisku. Na istoj talasnoj dužini je i australijski matematičar Sem Blejk, drugi član tročlanog tima koji je dešifrovao kod. - Želeli bismo da svoj rad koji je rezultirao ovim rešenjem posvetimo žrtvama Zodijaka, njihovim porodicama i njihovim potomcima. Nadamo se da je ovo korak ka pronalaženju pravde za ove ljude.

Sada je presudno za kriptografe rad na ova dva slova. - Potrebno nam je njegovo ime - rekao je Đanriko Peruci, bivši inspektor za ubistva u San Francisku, koji je nadgledao istragu o Zodijaku i povukao se 2017. Slučaj Zodijak ostaje otvoren.

Autor: redportal.rs

#SMRT

#Zodiac

#Zodijak

#kriminologija

#serijski ubica

#ubica