U izdanju Kreativnog centra objavljen je izuzetno koristan vodič namenjen deci starijoj od 10 godina, pod nazivom Vodič za opstanak na društvenim mrežama.

U ovoj knjizi nalaze se odgovori na pitanja o svim aspektima društvenih mreža, dobrim i lošim, kao i na pitanje o tome kako dobiti malo vremena i prostora izvan njih kada ti je to potrebno. Ona ti takođe može pomoći u vezi s temama koje nerado pokrećeš onlajn ili u razgovoru s prijateljima i članovima porodice.

(odlomak iz uvoda)

Ovaj sveobuhvatni vodič prepun je praktičnih informacija o opstanku na društvenim mrežama, a posebno zabavnim čine ga duhovite ilustracije koje prate tekst. U njemu se nalaze odgovori na različita pitanja koja se odnose i na dobre i na loše aspekte društvenih mreža. To ga čini nezaobilaznim štivom za decu i tinejdžere, jer će im pomoći da se bezbedno i samopouzdano kreću u virtuelnom svetu društvenih mreža.

U vodiču se nalaze detaljne informacije o mnogim temama s kojima se sreću svi oni koji koriste bilo koju društvenu mrežu:

- kako otvoriti i podesiti nalog na društvenim mrežama tako da se on može koristiti na bezbedan način;- kako steći i zadržati dobar imidž i reputaciju na mreži;- koji su oblici nasilja u virtuelnom svetu, kako se nositi s maltretiranjem na društvenim mrežama i kako izbeći trolove na njima;- kakva je veza između trošenja novca i društvenih mreža, kako funkcionišu reklame imamac za klikove i zašto treba biti oprezan u aplikacijama pri dodatnim kupovinama;- ko su influenseri i šta treba znati o njihovoj aktivnosti na društvenim mrežama;- kako slike i saveti na društvenim mrežama koji se tiču načina provođenja vremena, izgleda i zdravlja, a koji predstavljaju iskrivljene verzije stvarnosti, mogu negativno uticati na predstavu koju neko ima o svom životu ili na sliku koju ima o svom telu;- seksualni sadržaji na društvenim mrežama, osvetnička pornografija, seksting i radikalizacija i kako postupiti u susretu s njima;- kako prepoznati lažne vesti i informacije na društvenim mrežama;- kako se kretati u virtuelnom svetu društvenih mreža a sačuvati svoje mentalno zdravlje.

Dobro je da ovu knjigu čitaju i roditelji, jer su oni danas uglavnom veoma zabrinuti zbog vremena koje njihova deca provode na društvenim mrežama, a svesni su i svih opasnosti što ih nosi neoprezan boravak na njima. Iako je vodič namenjen deci starijoj od 10 godina, dobro je da roditelj bude posrednik između knjige i deteta, posebno ako dete još nije u tinejdžerskom uzrastu.

Autor: RedPortal

#Kreativni centar

#deca