Pored fizičkog, vožnja bicikla povoljno deluje i na mentalno zdravlje

Osim toga što su odlična alternativa gradskom prevozu ili automobilu, naši dvotočkaši su odlični i po naše zdravlje.

Brojni benefiti po fizičko zdravlje i kondiciju su odavno poznati, a postoje i praktične prednosti bicikla poput finansijske isplativnosti, kao i lakoći pronalaženja mesta za parkiranje, u odnosu na rešavanje istog problema sa automobilom.

Sa druge strane, sve se više obraća pažnja i na benefite ovog vida transporta i aktivnosti na mentalno zdravlje ljudi, a ovo su tri glavna pozitivna dejstva:

1. Smanjuje stres i anksioznost: Biciklizam je jedan od najboljih načina za smanjenje stresa i anksioznosti. Vožnja bicikla može pomoći u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa, u telu. Takođe, biciklizam može pomoći u otpuštanju endorfina, hormona koji pomažu u smanjenju osećaja bola i stresa.

2. Biciklizam može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju simptoma depresije. Vožnja bicikla može pomoći u oslobađanju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji su povezani sa srećom i dobrom voljom. Takođe, vožnja bicikla u prirodi može pomoći u smanjenju negativnih misli i unaprediti osećaj smirenosti i opuštenosti.

3. Poboljšava kognitivne funkcije: Biciklizam može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija, kao što su pažnja, koncentracija, memorija i sposobnost rešavanja problema. Takođe, biciklizam može pomoći u poboljšanju kreativnosti i sposobnosti razmišljanja izvan kutije.

Autor: redportal.rs

#BICIKL

#Mentalno zdravlje

#prednosti

#vožnja bicikla

#zdravlje