Prevencija depresije počinje u mladosti

Svakoj trećoj starijoj osobi potrebna je psihološka pomoć, pokazuju istraživanja. Simptome depresije ima trećina od 225 ispitanika iz 13 gradova u Srbiji. Mnogi ne potraže pomoć, a za one koji žele da prevaziđu stanje beznađa, osnovna prepreka je nedostatak novca.

Odustali ste od mnogih aktivnosti i interesovanja? Osećate se beskorisno? Nemate energije? To su neka od pitanja na koja su mnogi ispitanici odgovorili potvrdno. Za dijagnozu i pomoć neophodna je konsultacija sa stručnjacima, ali je još važnije da neko iz okruženja uvidi da starija osoba ima problem.

- U tom procesu postoje barijere. Na primer, jedna od važnijih je to što se neki simptomi depresije, kao beznađe ili odsustvo interesovanja za svet oko sebe, pogrešno pripisuju starenju kao takvom - kaže za RTS Jana Dimoski iz organizacije PIN.

Prevencija depresije počinje u mladosti.

- Zdravo starenje podrazumeva da vodite računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Zdrava ishrana, fizička aktivnost, socijalna uključenost, mislim da to još nije dovoljno promovisano u našoj državi, da nema mnogo ljudi koji mogu da se pohvale da zdravo stare - navodi Nataša Todorović, predstavnica Crvenog krsta Srbije, prenosi Telegraf.

Malo je i onih koji mogu da se pohvale da od penzije žive lagodno. Nedostatak novca je jedan od glavnih uzroka stresa i depresivnog stanja.

- Tek svaka peta starija osoba može sebi da priušti letovanje ili zimovanje i zabrinjujući podatak je da 14 odsto njih živi na egzistencijalnoj margini i ne mogu sebi da obezbede ni hranu ni osnovne mesečne račune - ističe Jana Dimoski.

Foto: Unsplash.com

Mnogi ne znaju gde da potraže podršku. Crveni krst ima grupe pomoći u 35 organizacija širom zemlje. Članovi sami biraju kako će izgledati njihovi susreti, pa je tako grupa starijih u Crvenom krstu Savski venac odabrala da svake sedmice ima literarnu radionicu.

- Svašta smo preživljavali i kad mi to stavimo na papir, kad razgovaramo o tome, nama je lakše - kaže Jelena Masnikosić, članica Grupe samopomoći.

- Kada ste u zlatnom dobu osećate zadovoljstvo da ste negde dobrodošli, da ste negde potrebni i da je vama neko potreban - dodaje Jovanka Dimitrijević, članica Grupe samopomoći.

Najstarija članica ima 90 godina.

- Stara osoba ako nema cilj, dugo će da pati, razmišlja i bolest je uhvati - poručuje Slavka Kostić, članica Grupe samopomoći.

Ima načina da se to izbegne. Oni kojima prihodi nisu veći od 37.800 dinara mogu do 2. marta da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u banji, o trošku Fonda PIO. Najavljene su i nove penzionerske kartice, s kojima će od oktobra moći da se ostvare mnoge pogodnosti.

Autor: telegraf.rs