Istraživanje sprovedeno na miševima

Ako je verovati poslednjim istraživanjima, jednog dana mravi bi mogli da pomognu u spasavanju života delujući kao jeftini bio-detektori. Njihovo snažno čulo mirisa omogućava da razlikuju suptilne molekularne razlike u biološkim uzorcima za koje bi nam inače bila potrebna skupa oprema za otkrivanje.

- Mravi pokazuju potencijal da postanu brz, efikasan, jeftin i neinvazivan alat za otkrivanje tumora kod ljudi - pišu u svom radu Baptiste Pikueret sa Sorbone, prenosi Science alert.

Rak je i dalje vodeći uzrok smrti sa više od 19 miliona novih slučajeva u 2020. godini. Da bi statistika bila drugačija, poznato je da što se rak otkrije ranije, veće su šanse da se pacijenti oporave. Zato su istraživači uzeli u razmatranje kakvu pomoć možemo imati od miševa, pasa, da vide da li ovaj proces može biti pristupačniji. Pikueret i tim su sada stavili mrave na test. Oni su uslovili 35 svilenkastih mrava da povežu zdrav mišji urin sa nagradom za šećer i vodu i još 35 da povežu miris urina miševa koji nose tumore raka kod ljudi.

Bilo je potrebno samo tri treninga da mravi razlikuju mirise. Inače, ovi mravi su poznati po brzom učenju i zadržavanju pamćenja; mogu se testirati devet puta bez nagrade pre nego što njihovi odgovori počnu da blede. U svojoj prethodnoj studiji, istraživači su otkrili da mravi mogu razlikovati uzorke kancerogenih i zdravih ćelija i različite tipove ćelija raka.

Jednom obučeni, mravi su provodili oko 20 odsto više vremena u blizini ciljanog mirisa od drugih, tražeći tu slatku nagradu i usputno dajući jasan i tačan signal o prisustvu ili odsustvu raka dojke u urinu miša. Hemijska analiza je potvrdila da se što je tumor raka veći, mirisi su različitiji. Ipak, mravi nisu pokazali razliku u svojoj sposobnosti da otkriju prisustvo malih tumora u poređenju sa velikim tumorima kod miševa.

- Ograničenje naše studije je da mirisi koje smo koristili možda ne predstavljaju široku raznolikost mirisa raka koji postoje u prirodi - navode istraživači ne krijući da su ovo ipak ohrabrujući rezultati koji idu u pravcu što bolje prevencije i dijagnostike raka kod ljudi.

Autor: politika.rs / redportal.rs