Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavijorila na Tvrđavi

Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa, pišu Niške vesti.

Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavijorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Ovaj događaj je za Niš, koji je do tada bio siromašan, po mišljenu istoričara veoma važan za razvoj grada, prenosi B92.

- Niš je u to vreme bio jedna razrušena turska kasaba. Već u narednih desetak godina Niš je postao jedan moderan evropski grad, najviše zahvuljujući samom knjazu, potonjem kralju Milanu Obrenoviću.

Povodom ovog, za Niš značajnog istorijskog događaja, grad svake godine dodeljuje priznanje istaknutim pojedincima. Nagrada 11. januar, kao najviše priznanje Grada ustanovljeno 1995. godine, dodeljuje se za izuzetna dostignuća koja afirmišu Grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima.

Dobitnici Nagrade 11. januar za 2022. godinu, u konkurenciji kolektiva su Narodno pozorište i Akademski hor Studentskog kulturnog centra. U konkurenciji pojedinaca dobitnici su Miroslav Veličković, istraživač i autor knjige o Starom groblju, Đovaniji Antonijeli, suvlasnik firme Olimpijas i reditelj Željko Mirković.

Autor: B92.net

#na danasnji dan

#nis

#oslobodjenje

#turci