Jedini nenaseljeni kontinent krije mnoge zanimljive činjenice

Iako Antarktik ne spada u mesta koja bi ljudi voleli da obiđu tokom života, to ne isključuje mogućnost da se informišete i saznate mnoge zanimljive podatke o ovom jedino nenaseljenom kontinentu.

Sledi 10 zanimljivih činjenica o Antarktiku koje će upotpuniti vaše znanje iz geografije:

1. Ukoliko bi se istopio ledeni pokrivač na Antarktiku, svetski nivo mora i okeana podigao bi se u proseku za 60 do 65 metara.

2. Antarktik važi za najvetrovitiji kontinent, a brzina vetra dostiže neverovatnih 327 km/h. Zbog toga na Antarktiku ne postoje leteći insekti.

3. U pojedinim delovima Antarktika sneg ili kiša nisu padali više od 2 miliona godina. Zbog malih padavina ceo kontinent je, tehnički gledano, najveća pustinja na svetu.

4. Vostok je najveće jezero od dosad identifikovanih 150 koji se nalaze ispod ledene kape Antarktika. Nalazi se na dubini od 3.700 do 4.100 metara ispod površine leda, ispod ruske polarne istraživačke stanice Vostok.

5. Na Antarktiku se nalazi 1 bankomat, 7 hrišćanskih crkava a kontinent ima i svoj internet domen .aq.

6. Oko 98 % površine je pokriveno ledenim pokrivačem prosečne debljine oko 2.000 metara.

7. U malo više od 80 naučnoistraživačkih centara na Antarktiku živi oko 4.000 ljudi. Tokom zime taj broj se umanjuje 4 puta.

8. Najniža izmerena temperatura na svetu iznosi -89,2 stepeni C, kod istraživačke stanice Vostok na Antarktiku. Prosečna temperatura na južnom polu tokom leta iznosi -27,5 stepeni C.

9. Najviša planina na ovom kontinentu je Vinzon sa 4.892 metra nadmorske visine.

10. Sa početkom zime, okean oko Antarktika ledi se neverovatnom brzinom. U 1. stadijumima zime, morski led se dnevno širi za 100.000 kvadratnih kilometara. Lakše ćete zamisliti ako vam kažemo da je površina Srbije nešto manje od 90.000 kilometara kvadratnih.

Autor: zanimljivostidana.com / redportal.rs

#Da li ste znali?

#Zanimljivosti

#antarktik