Imaju jedinstven poziv

Nova vrsta sova pridružila se drvetu života nakon što je ove godine dokumentovana kao jedinstvena - a njeno latinsko ime je kršteno po lokalnom čuvaru divljih životinja koji je prodavao papagaje trgovini kućnim ljubimcima, piše Good News Network.

Istraživači veruju da se sova principe scops nalazi isključivo na Principeu, tropskom ostrvu na zapadnoj obali Afrike, u Gvinejskom zalivu 😍.

Sumnje o njenom pojavljivanju postale su popularne još 1998. godine, ali su naučnici tamo 1. put počeli da ga istražuju 2016. godine.

Zove se otus bikegila i bikegila je izabrana u čast Ceciliano do Bom Jesus (nadimak Bikegila) - bivšeg žeteoca sivih papagaja na ostrvu Principe koji je postao vodič, a na kraju i čuvar parka prirode.

Foto: goodnewsnetwork.org/Banded Principe scops owl / SWNS

Bio je jedan od prvih ljudi koji je uočio sovu dok je tragao za pilićima papagaja početkom 90-ih godina 20. veka, ali od tada National Geographic izveštava da je Bikegila svoje znanje o pejzažu usmerio ka pozitivnoj svrsi.

Istraživači su takođe izabrali ovo ime kao "priznanje svim lokalnim pomoćnicima na terenu koji su ključni u unapređenju znanja o biodiverzitetu sveta".

- Otkriće nove vrste ptica je uvek prilika za slavlje - rekao je Martim Melo, biolog sa Univerziteta u Portu i glavni autor studije objavljene u časopisu Zookeis.

Njegov jedinstveni poziv, kratka "tuu" nota koja se ponavlja sa otprilike jednom notom u sekundi, bio je jedan od glavnih tragova koji najavljuju njegovu jedinstvenost 🥰.

Iako ostrvo ima samo oko 54 kvadratne milje (139 kvadratnih kilometara), ova vrsta je 8. vrsta ptica koja se tamo obično nalazi i koja je otkrivena kao jedinstvena.

Autor: goodnewsnetwork.org / redportal.rs

#Nova vrsta

#naučni tim

#sova