Priča o Moli Gibson

Iako je Moli Gibson rođena pre mesec dana, mogla je da bude rođena u bilo kojem trenutku u prošlih 27 godina. Embrion iz kojeg je rođena zamrznut je 1992. godine i ostao je u tom stanju sve do februara, kada su Tina i Ben Gibson usvojili embrion. Tina je rodila Moli krajem oktobra, skoro 27 godina nakon što je embrion zamrznut. Moli je rođenjem postavila novi rekord za najstariji zamrznuti embrion koji je rezultirao rođenjem. Prošli je držala njena starija sestra Ema. Gibsonova je postala trudna sa Emom i Moli uz pomoć Nacionalnog centra za doniranje embriona, gde se skladište zamrznuti embrioni koji nisu iskorišćeni u "in vitro" oplodnji.

- Sa Emom smo bili presrećni zbog same činjenice da smo dobili bebu. Sa Moli je isto. Malo je smešno, ponovo postavljamo svetski rekord - kaže Tina Gibson za CNN.

Pre nego što su Ema, a zatim i Moli postavile rekorde, malo se znalo o održivosti starijih embriona. Kada je Tina saznala da je Emin embrion toliko dugo bio zamrznut, Gibson se brinula da će joj godine smanjiti šanse da zatrudni.

IZVOR: YT / VESA Channel

- Ovo se definitivno odražava na tehnologiju koja se koristila svih tih godina i na njenu sposobnost da sačuva embrione za buduću upotrebu pod neodređenim vremenskim okvirom - rekla je Kerol Samerfelt, direktorka laboratorije i embriolog centra.

Tina Gibson je 2017. godine, po Eminom rođenju, rekla za CNN da su se ona i njen suprug borili sa neplodnošću. Par se usredsredio na tradicionalno usvajanje, ali nakon što su joj roditelji predložili da provere usvajanje embriona, njihov put se promenio na neočekivani način.

Autor: redportal.rs

#Moli Gibson

#Tina Gibson

#embrion

#veštačka oplodnja