Glasi za jedno od najlepših letovalista

Najsunčaniji grad u Evropi nalazi se na jugoistočnoj obali Španije, gde sunce u toku meseca prosečno sija 349 sati i prosečnom mesečnom temperaturom od 19°C. Reč je o Alikanteu, jednom od najlepših letovališta u Kosta Blanci, području poznatom po mediteranskim plažama.

Jedna od najvećih tvrđava u Španiji, nalazi se na nadmorskoj visini od 166 metara. Do nje može da se dođe na više načina, postoje brojne pešačke staze kao i lift koji vodi do vrha i njegova cena je 2,7 evra. Ulaz u zamak se ne naplaćuje, ali ima radno vreme od 10 do 23h za vreme letnje sezone.

Tvrđava se sastoji iz tri nivoa i oni se nalaze na različitim visinama, a svaki nivo predstavlja istoriju iz različitih epoha.

Nakon tvrđave možete prošetati najpoznatijim šetalištem u Alikanteu „Explande de Espagna“. Sastoji se od 6,5 miliona mermernih pločica u beloj, plavoj i crvenoj boji.

Oko šetališta nalaze se brojni restorani i kafići, a u jednom od njih možete napraviti predah i pojesti jedno od tradicionalnih španskih jela „arozz de rabo de toro“ (pirinač sa bikovim repom).

Sledeće što vredi videti je pijaca „Mercado Central“. Kao i u svim primorskim gradovima glavna hrana je riba, ali možete uživati i u različitim vrstama voća, povrća, vina, sirevima, kao i poslasticama.

Autentično za Španiju, a ono sto možete probati na ovoj pijaci je Iberico pršuta, 100% iberico rasa svinje hranjena isključivo žirevima. Topi se u ustima, jede se bez hleba i pića. Na pijaci je možete naći kao Pata Negra (Crna šapa).

Obavezno prošetajte i najneobičnijom ulicom koja se nalazi u centru grada, poznatoj po velikim pečurkama koje se izdižu iz žuto-zelene kaldrme. Pravi naziv ove ulice je San Francisko.

Za kraj dana imaćete vremena da se rashladite na gradskoj plaži, El Postignute, koja je najposećenija, samim tim i nije baš najčistija. U blizini je plaža Urbanova, a nedaleko od nje i Arenales del Sol.

Autor: .n1info.com

#grad

#najsuncaniji

#spanija