Baš kao i kuhinjsko smeće, finansijski otpad se može nagomilati

Da li se zbog teme uštede novca osećate pomalo krivim? Imate dobre namere kada je u pitanju ušteda novca, ali uvek nešto iskrsne. Automobilu su potrebne nove gume, detetu proteza, a kući nova kuhinja - i baš tako, ušteda novca postaje poslednja rupa na svirali, pa odlažete to. Kažete sebi da ćete pronaći načine da uštedite novac kada dostignete određenu prekretnicu, na primer kada dostignete određenu starost ili dobijete povišicu koju želite.

Ponekad je najteže uštedeti novac tek započeti. Ovaj detaljni vodič za uštedu novca može vam pomoći da razvijete jednostavnu i realnu strategiju, tako da možete uštedeti za sve svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve uštede.

Foto: pexels.com

Baš kao i kuhinjsko smeće, finansijski otpad se može gomilati - ostavljajući vam malo prostora za vašu budućnost. Bez obzira da li živite iz meseca u mesec ili uživate u luksuznom načinu života, možete da napravite neka jednostavna prilagođavanja kako biste promenili put.

Foto: pexels.com

Eliminišite svoj dug - ako pokušavate da uštedite novac budžetiranjem, ali i dalje nosite veliki teret duga, počnite sa dugom. Niste uvereni? Zbrojite koliko mesečno trošite na servisiranje duga i brzo ćete videti. Jednom kada se oslobodite plaćanja kamata na dug, taj novac možete lako staviti u štednju. Lična kreditna linija je samo jedna od mogućnosti konsolidacije duga kako biste ga mogli bolje otplatiti.

Smanjite kupovinu namirnica - Većina ljudi - nakon što naprave budžet - šokirani su saznanjem koliko zapravo mesečno troše u bakalnici. Tako je lako proći tim prolazima supermarketa, zgrabiti ovde pakovanje Oreosa i tamo nekoliko kesica čipsa, a zatim dopuniti korpu glupostima koje stoje ispred kase. Ali te male kupovine (zvane budžetski provalnici) se prilično zbrajaju i na kraju prekorače budžet svakog meseca.

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Uštedite novac automatski - Jeste li znali da možete uštedeti novac bez razmišljanja o tome? Da - svoj bankovni račun možete da podesite tako da automatski prebacuje sredstva sa tekućeg računa na štedni račun svakog meseca. Ako vam to zvuči zastrašujuće, možete da podesite i svoj direktni depozit da automatski prebacujete 10% svake zarade na svoj štedni račun. Bum!

Smanjite troškove energije - Jeste li znali da možete uštedeti novac na računu za električnu energiju uz samo nekoliko podešavanja kod kuće? Započnite sa nekim jednostavnim stvarima kao što je kraće tuširanjem (ne, nismo rekli manje), popravljanje cevi i LED sijalicama. Ako to unesete u svoj mesečni budžet, vremenom možete dosta uštedeti.

Foto: Unsplash.com/Micheile Henderson

Foto: pexels.com

Prodajte sve (što vam ne donosi radost) - Mari Kondo ima pravu ideju. Rešite se stvari u svom domu koje vam nisu potrebne i kojih ste spremni da se oslobodite zbog svoje finansijske budućnosti. Iznenadili biste se koliko nereda imate u svom domu (a da ga ni ne koristite, niti o njemu razmišljate). A novac koji možete zaraditi na tim stvarima može biti razlika između žive zarade do plate ili ne.

Spakujte ručak - Očigledan savet za uštedu novca je pronalaženje svakodnevne uštede. Ako kupovina ručka na poslu košta 400-500 dinara, ali nošenje ručka od kuće košta samo 200, tokom godine možete da napravite fond za hitne slučajeve od stotina evra ili značajno doprinesete penzionom fondu.

Foto: Unsplash.com/@ninjason

Autor: redportal.rs

#novac

#pare

#štednja