Smej se, smej, uvek se smej! 😃

Smeh važi za prirodni lek koji leči sve probleme i brige. Zato ga što češće nosite i gledaćete na svet lepšim očima.

Osim što nam smeh donosi dobro raspoloženje i pozitivan duh, veoma je zdrav za celokupno telo čoveka. Predstavljamo vam 10 činjenica i zanimljivosti o smehu:

1. Smeh sagoreva kalorije. Smejte se što više jer će, prema istraživanju univerziteta Vanderbilt, samo 10 minuta smeha dnevno sagoreti 50 kalorija. Smatra se da, usled povećanja brzine otkucaja srca, a samim tim i veće potrošnje kiseonika tokom smejanja podstiče se gubitak kalorija.

2. Smeh nije moguće kontrolisati. Kada vidite druge ljude kako se smeju, ne možete se kontrolisati - nasmejete se i vi, zar ne? To se događa zato što zvuk smeha aktivira deo u našem mozgu koji priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

3. Smeh nije povezan sa humorom. Smeh nije uslovno vezan za reagovanje na šale. Iako nam se čini da nema smeha bez dobrog vica, situacija je upravo suprotna. Više od 80 posto osmeha izazove običan razgovor.

4. Smeh je i oblik vežbe. Dok se smejemo aktiviraju nam se mišići u području stomaka, a njihova aktivacija može da se uporedi sa osećajem koji doživljavamo za vreme rada trbušnjaka.

5. Odrasli se dnevno nasmeju oko 17 puta, dok se mala deca nasmeju i do 300 puta.

6. Najnovija istraživanja pokazuju da samo 1 minut smeha snabdeva telo sa 45 minuta terapeutske opuštenosti.

7. Veza u kojoj se žena smeje više od muškarca ima veće šanse da uspe. Žene žele duhovite muškarce, koji su u stanju da ih nasmeju, dok muškarci žele nekoga ko će se smejati njihovim šalama i hraniti im ego.

8. Smeh poboljšava imuni sistem i pomaže nam da pročistimo organizam od starih, otpadnih proizvoda iz organa i tkiva.

9. Bebe počinju da se smeju u snu od prvog dana rođenja.

10. Smejanje može sniziti krvni pritisak.

Autor: redportal.rs

#Smejanje

#Zanimljivosti

#smeh