Volite li nekog? Da li neko voli vas? Mislite li na ono čime volite?

Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine i od tada se obeležava svake godine 29. septembra. Ideja ovog obeležavanja je da se ljudima skrene pažnja na bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i to kako da preventivno zaštitite svoje srce zdravim stilom života i adekvatnom ishranom.

Svuda u svetu se ovaj dan obeležava jer bolesti srca i krvnih sudova utiču na nepovoljnu statistiku smrtnih ishoda. Statistika je alarmantna i svake godine pokazuje da bi svi trebalo da obrate malo više pažnje na svoje zdravlje. Interesantno je i to da se bolesti srca prenose na potomstvo, što je još jedan razlog da osluškujemo svoje srce.

Foto: pixabay.com/skeeze

Danas su popularne razne ishrane. Na svakom koraku smo zatrpani informacijama o raznim dijetama koje mogu doneti boljitak našem telu. Ipak, ono što je karakteristično za svakog čoveka je njegova različitost. Što znači da ne pogoduje svakome isti način ishrane. Malo je potrebno da istražimo sebe i pomognemo svom telu, a samim tim i srcu. Isto važi i za način rekreacije. Stepen i intenzitet jednog istog treninga ne pogoduje svakom čoveku podjednako.

Stručnjaci apeluju na preventivu, za koju nam je zaista malo potrebno. Korist od preventive zaista može biti velika. Što ono kažu naši stari - bolje sprečiti, nego lečiti.

Autor: redportal.rs

#dijeta

#ishrana

#srce

#trening