Njena posebnost skriva se u njenim skladištima i trezorima.

Italijanska banka Credito Emiliano na prvu izgleda kao sasvim obična i normalna banka. Luksuzna zgrada na čijim vratima stoji portir, šalteri na kojima rade službenici u poslovnim odelima, uređaji za sigurnost, automat s rednim brojem čekanja.

Ali, njena posebnost skriva se u njenim skladištima i trezorima. Onde se, umesto zlatnih poluga i novčanica skladište kolutovi sira, piše Avaz.

Znali smo da su Italijani ludi za sirom, ali mnogi se na ovu vest pitaju: jesu li Italijani samo ludi? Odgovor je: nikako! Razlog zbog kog su se odlučili na ovaj potez jeste posebna vrsta parmezana zvana Parmigiano-Reggiano, a poznata je i pod nadimkom "princ parmezana".

Reč je o tako skupocenom i vrednom parmezanu da sada i doslovno vredi poput zlata. Samo jedan kolut parmezana vredi između 300 i 400 evra, a trezor sa sirevima vredan je neverojatnih 150 miliona evra.

Ali, kako funkcioniše poslovanje sa ovakvom bankom? Isto kao i s bilo kojom drugom. Zamislite da ste italijanski poljoprivrednik i treba vam novi traktor ili oprema za imanje. U tom slučaju, zaputićete se u banku kojoj ćete dati svoj sir, a oni vama novac.

Banka sira tako je pomogla i malim proizvođačima da im ne propadnu obrti. Radnici banke brinu za uzgoj sira jednom kada ga preuzmu, a "običan čovek" je srećan što svoje dugove i kredite može velikim delom podmiriti sirom umesto novcem. Banka kasnije preprodaje sir i namiruje dugove, a pritom i fino zaradi.

Čak se razmišljalo o tome da banka počne primati i druge valute poput pršuta ili maslinovog ulja, ali kako su oni teži za održavanje i čuvanje, od te ideje se brzo odustalo.

Autor: Avaz

#Credito Emiliano

#Italija

#Parmigiano-Reggiano

#princ parmezana