Međunarodni dan reke Dunav obeležava se svakog 29. juna i predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Dunav, JVP Srbija vode sa resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkom direkcijom za vode, a u saradnji sa Opštinom Veliko Gradište i festivalom ArtLink, u sredu 29. juna od 20.00 sati priređuje jedinstveni koncert klasične muzike na Ramskoj tvrđavi pod nazivom Otkrij Dunav, na kome će nastupiti eminentni svetski umetnici Fedor Rudin (dirigent, violina), Jan Fogler (violončelo) i ansambl Kamerata Balkanika 🎵🎶.

Ovaj jedinstveni kulturni događaj na lokaciji od izuzetnog značaja za našu istoriju i tradiciju ima za cilj podizanje svesti domaće i međunarodne javnosti o značaju očuvanja reke Dunav kroz interpretaciju muzičkih dela inspirisanih vodom i očuvanjem prirode 🤗. Uz isticanje ekološkog, geografskog i turističkog aspekta ove višeznačajne lokacije kroz slogan Otkrij Dunav, motiv od posebnog značaja za priređivanje ove manifestacije je sinergija vode i muzike – i čulni užitak koji afirmiše vrednosti koje su inspirisale njen nastanak. 

Međunarodni dan reke Dunav obeležava se svakog 29. juna i predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja. Proslavlja se u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, sa ciljem da se ukaže na njegov značaj ☝🏻.

Francusko-ruski violinista i dirigent Fedor Rudin brzo se etablirao kao jedan od najjedinstvenijih i najsvestranijih koncertnih umetnika današnje generacije. Laureat je nekih od najprestižnijih svetskih takmičenja, uključujući Premio Paganini u Đenovi i George Enesku u Bukureštu. Samo tokom sezone 2021/22. Rudinje – između ostalih – nastupao i sa Norveškim radijskim orkestrom, Bornmutskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskom orkestrom nemačkog Javnog RTV servisa SWR i Praškim kamernim orkestrom

Foto: Redportal.rs/Ustupljene fotografije

Jan Vogler je direktor renomiranog Drezdenskog muzičkog festivala od oktobra 2008, kao i umetnički direktor Festivala u Moricburgu od 2001. Njegova velika nadarenost i tehnička sposobnost omogućili su mu da otkrije krajnje zvučne domete violončela i da uspostavi intenzivni dijalog sa savremenim kompozitorima i umetnicima. Godine 2006. primio je Evropsku nagradu za kulturu, a 2011. Nagradu Erih-Kestner za toleranciju, humanost i internacionalno razumevanje. Juna 2018. dobio je Evropsku nagradu za kulturu TAURUS kao direktor Drezdenskog muzičkog festivala 🎶🎵.

Foto: Redportal.rs/Ustupljene fotografije

Kamerata Balkanika je priznati regionalni muzički orkestar koji predstavlja Balkan u svom najboljem kreativnom kapacitetu, spajajući umetničku izuzetnost kroz sinergiju etničkih različitosti povezanih u jedinstven umetnički izraz. Misija ovog kamernog ansambla jeste da predstavi region Zapadnog Balkana i najbolje mlade umetnike na novi način, kroz prizmu uspešnih mladih ljudi koji svojim primerom i posvećenošću pokazuju dobre rezultate zajedničke saradnje i kreativnosti.

Festival ArtLink se zahvaljuje ambasadi Nemačke u Srbiji, Fondu za Zapadni Balkan i Evropskoj uniji na saradnji u realizaciji programskog dela manifestacije.  

Molimo vas da potvrdite svoje prisustvo do utorka 28. juna2022. porukom na imejl office@srbijavode.rs.

IZVOR: YT / Ramska Tvrđava

Autor: redportal.rs

#Fedor Rudin

#Kamerata Balkanika

#Otkrij Dunav

#međunarodni dan Dunava