Na njih treba ceo svet da se ugleda!

Škotski parlament jednoglasno je izglasao donošenje mere koja besplatne proizvode stavlja na raspolaganje svima kojima su potrebni, i po tome je prva država koja je to učinila.

Zakon nalaže lokalnim vlastima da osiguraju da se proizvodi kao što su tamponi ili higijenski peškiri besplatno dostavljaju na njihovom području. Škole, univerziteti i druge obrazovne institucije takođe moraju imati besplatne proizvode u svojim toaletima, kao i brojne javne zgrade.

Foto: pexels.com

Članica škotskog parlament Monika Lenon predstavila je zakon u aprilu 2019. godine i predvodila zakonodavne napore.

- Menstruacija nikada ne bi smela da bude prepreka obrazovanju ili da nekoga gurne u siromaštvo - rekla je Lenon, takođe glasnogovornica za zdravstvo i sport svoje stranke.

Mere su namenjene zaustavljanju siromaštva i kupovine menstrualnih proizvoda (koji su skuplji od muških higijenskih proizvoda) ili okolnosti, a u nekim slučajevima i prevelikih troškova koji su mnoge ostavili bez pristupa sanitarnim proizvodima kada im zatrebaju.

Foto: pexels.com

- Žene, devojke koje imaju menstruaciju zaslužuju dostojanstven ciklus - dodala je Monika.

Prema zakonu, vlada će uspostaviti inicijativu širom Škotske, u saradnji sa lokalnim vlastima, kako bi omogućila svima kojima su potrebni proizvodi iz perioda koji ih mogu besplatno dobiti.

Foto: pexels.com

Gotovo trećina devojčica i žena u dobi od 14 do 21 godine imala je problema ili da priušte ili da dobiju pristup sanitarnim proizvodima tokom prvog karantina ove godine, pokazalo je istraživanje. - To je sada važno, više nego ikad, jer menstruacijane prestaje ni u pandemiji - rekla je gospođa Lenon u parlamentu.

Foto: pexels.com

- Jednom kada je pristup ženskim higijenskim proizvodima osiguran za sve, naši sledeći koraci moraju biti osiguravanje da zdravlje žena generalno ostaje visoko na političkoj agendi u Škotskoj i da prekinemo sve stigme oko menstruacije - dodala je Monika.

Autor: redportal.rs

#mentstruacija

#pms

#tamponi

#ulošci