Pomeranje granice odnosi se i na prvo, i na drugo dete

Republički zavod za zdravstveno osiguranje podigao je starosnu granicu za vantelesnu oplodnju koja je do sada bila 43 godine.

Na vantelesnu oplodnju neograničen broj puta o trošku države sada će moći roditelji do 45 godina. Pomeranje granice odnosi se i na prvo, i na drugo dete.

- Imamo danas jednu novu vest za sve one koji žele putem vantelesne oplodnje da postanu roditelji a to je da je dosadašnja granica sa 43 pomerena na 45 godina i za prvo i za drugo dete - rekla je u Jutarnjem programu na Prvoj TV prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), prenosi Republika.

Prirodni pripravak protiv dijabetesa koji preporučuju svetski stručnjaci!

Dodala je i da se radi na uvođenju svih mogućih genetskih analiza. - Ono što je u skladu sa demografskom politikom i dalje naš cilj jeste da ne samo da se rađa više dece, što na osnovu cifara možemo videti da se to dešava, već da se rađaju zdrava deca, na tome ćemo intenzivno sada raditi i voditi računa o genteskim svim analizama koje možemo da uvedemo o trošku države - rekla je u gostovanju.

Neke analize se već rade, ali je trudnicama koje su imale neku retku bolest u porodici potreban prenatalni skrining, u toku trudnoće, ili postnatalni, nakon porođaja.- Ono što je Republički fond još uradio prošle godine to je da smo sklopili ugovor sa Institutom za molekularnu genetiku za istraživanje Univerziteta u Beogradu, da se rade najnovije, najsavremenije genetske analize i da se većina materija koja se do sada slala u inostranstvo, sada može da se uradi kod nas i to potpuno besplatno - kaže Škodrić.

Osim dosadašnjih standardnih analiza, nastojaće se da se uvede što veći broj genetskih skrininga o trošku države, dodaje.

Autor: republika.rs

#Trudnoca

#drzava

#vantelesna oplodnja