Pomeramo sa 2 na 3 sata ujutru!

Noćas, 27. marta pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, odnosno sa 2 na 3 sata ujutru

Letnje računanje vremena kod nas počinje poslednje nedelje u martu u 2 sata ujutru, a završava se poslednje nedjelje u oktobru, kada počinje tzv. "zimsko računanje vremena".

Ideja o zimskom i letnjem računanju vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi tek oko 8 sati, a zalazi u 16 časova. U julu, kada je dan duži, sunce izlazi pre 5 sati, a zalazi posle 21 sat.

Kazaljke su prvi put pomerene tokom Prvog svetskog rata, radi uštede energetskih resursa, kako bi mogli da se koriste za potrebe ratovanja. U Evropi taj potez prva je povukla Nemačka 30. aprila, a mesec dana kasnije Velika Britanija i mnoge druge zemlje. Naredne, 1917. godine, i Rusija je pomerila kazaljke, a SAD 1918. Više puta je dolazilo do ukidanja ovakve odluke u različitim zemljama i do njenog ponovnog uvođenja, a u Jugoslaviji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983.

Pre 5 godina sedamdesetak poslanika Evropskog parlamenta je predložilo da se promjena vremena ukine jer umesto da donese uštede i pomogne ljudima u funkcionisanju ima štetne efekte.

Autor: Nezavisne. com

#pomeranje

#sat

#vreme