Detinjstvo je bilo lepše uz poznate junake iz crtaća 🥰

Stari crtani filmovi su mnogim starijim i mlađim generacijama sastavni deo života. Uz njih smo se budili i privodili kraj dana, smejali se, maštali i igrali.

Ukoliko do sada niste, vreme je da saznate malo više zanimljivih informacija o omiljenim likovima iz bezbrižnog detinjstva.

Foto: Pixabay.com

Miki Maus je prvobitno trebalo da se zove Mortimer Maus, a glas mu je u početku pozajmljivao Volt Dizni lično. Miki Maus je izmišljeni lik iz crtanog filma, prvi put se pojavio na filmu 1928. godine u produkciji Volta Diznija. Od 1930. godine se pojavljuje i kao junak stripova i slikovnica. 1978. godine je postao prvi junak iz crtanog filma koji je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih. Miki se pojavljuje u filmovima sa Mini, njegovom devojkom, njegovim ljubimcem Plutonom, prijateljima Pajom Patkom, Horacijem konjem, Šiljom i svojim neprijateljem Pi-Džejom.

Foto: Unsplash.com

Paja Patak se, u stvari, zove Donald Fauntleroy Duck. Nastao je 1934. godine kao Mikijev dobar drugar. Paja Patak je crtani lik iz filma i stripa, kojeg je izmislio Volt Dizni. Paja Patak je srpski prevod njegovog originalnog imena Donald Dak, kojeg je izmislio prevodilac u izdavačkoj kući Politika, u kojoj se Pajin lik prvi put pojavio na našim prostorima.

Foto: superawesomevectors

Brzi Gonzales je najbrži miš u celom Meksiku. On je lik iz crtanih filmova Looney Tunes i Merrie Melodies američke kompanije Warner Bros. Gonzalesove glavne osobine su sposobnost da trči veoma brzo i da ima meksički naglasak. On obično nosi preveliki žuti sombrero i belo odelo. Prvi put se pojavio 1953. godine u crtaću Cat-Tails for Two, koji je režirao Robert Mekkimson.

Foto: celebrations press

Šilja je nastao 1932. godine kao Mikijev najbolji prijatelj i originalno ime mu je bilo Dippy Dawg. Šilja je animirani lik iz Volt Diznijeve Miki Maus produkcije. On je jedan od najboljih prijatelja Mikija Mausa. Stari crtani filmovi Šilje u kojima kao glavna zvezda zadivljuje gledaoce i dalje su aktivni u Diznijevom crtačkom studiju, ali i na kanalima namenjenim mlađem uzrastu kao sto je Disney XD, i na kanalima Radio-televizije Srbije ili RTS.

Foto: pixy.org

Duško Dugouško je jedan od najpoznatijih crtanih junaka. Prvi put se pojavljuje 1940. godine. Duško Dugouško je animirani lik iz crtanih filmova serijala Looney Tunes i Merrie Melodies američke kompanije Warner Bros. Ovaj izmišljeni sivi zec je jedan od najslavnijih izmišljenih junaka na svetu.

Foto: Wikipedia.org

Tom i Džeri predstavljaju jedan od omiljenih crtanih junaka. Tom i Džeri su animirani likovi iz istoimenih kratkih crtanih filmova. Tom je plavi mačak, a Džeri smeđi miš. Oni su ljuti protivnici, a karakteristično je da obojica hodaju na dve noge. Tom i Džeri se prvi put pojavljuju u filmu Puss gets the booll , koji je 1940. godine proizvela kompanija Metro Goldwyn Mayer.

Foto: cdm.me

Mornar Popaj je istoimeni junak iz stripa i crtanog filma. Prvi put se pojavio u novinskom stripu 1929. godine u stripu Thimble Theatre, a izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar. Filmsku premijeru je imao 1933. godine u filmu Beti Bup. Zanimljiva činjenica je da je Popaj sniman od strane raznih filmskih studija i u različitim verzijama i kvalitetima.

Foto: freevector

Patak Dača je animirani lik iz crtanih filmova serijala Looney Tunes i Merrie Melodies američke kompanije Warner Bros. Pvi put se pojavio 1937. godine u filmu Porky's Duck Hant, a njegovi kreatori su animatori Tex Avery i Bob Clempett. Patak Dača je jedan od crtanih likova koga je najteže definisati, jer su postojale dve potpuno različite verzije ovog neobičnog patka. On je u jednom crtaću prikazivan kao suludi zloća, koji je stalno skakutao po ekranu i izvikivao "Hu! Hu!", dok je u drugom bio pohlepni tragač za slavom i bogatstvom.

Autor: redportal.rs / zanimljivostidana.com

#crtaci

#crtani junaci

#detinjstvo

#dizni