Krupajsko vrelo važi za jedno od najposećenijih mesta u ovoj godini

Srbija je prepuna prirodnih lepota, planina, ravnica, reka, klisura, vodopada, vidikovaca... Ukoliko do sada nismo potpuno poznavali našu zemlju, koronavirus nam je omogućio da je bolje upoznamo i obiđemo.

Ovo leto Instagram je bio pun fantastičnih predela naše zemlje, za koje mnogi nisu znali i još manje verovali da ih imamo. Na ovoj društvenoj mreži nizali su se sjajni portreti, panorame i selfiji koji su se među ljudima šerovali i izazivali veliko interesovanje za posetu. 😍

Žene su bile u stanju da nateraju svoje jače polovine da se voze kilometrima po makadamskom putu samo da bi došle do skrivenih izvora i vodopada, od kojih zaista zastaje dah. Sve za selfi pa i po cenu svađe sa mužem, ipak je važno da smo u koraku s trendom. 😅

Jedno od prvih otkrića i popularnih mesta koji su zavrteli početak putešestvija po Srbiji, bilo je neverovatno Krupajsko vrelo, za koje je malo njih verovalo da ne moramo prelaziti granicu da bi došli do njega. Nalazi u prelepom delu Istočne Srbije, na samo 2 sata od Beograda.

Foto: redportal.rs / M.V

Krupajsko vrelo se nalazi u zapadnom delu Homoljskih planina, tačnije u podnožju planine Beljanice, na oko 35 km od Žagubice. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.

Put do ovog bajkovitog mesta nije naročito komplikovan i vredi svaku paru zato što ćete posetom Krupajskog vrela zateći jezero plavo-zelene boje koje je u potpunosti sakruveno u zelenilu okolne šume. Plava i zelena boja, koje dominiraju ovim mestom, veoma su intenzivne.

Ispod površine Krupajskog vrela nalazi se podvodna pećina. Ulaz u pećinu može se lepo videti u obliku otvora koji se nalazi u steni i zaista izgleda fantastično. Sam vodopad koji je postao jedan od simbola turizma Srbije, potpuno oslikava snagu prirode.

Krupajsko vrelo predstavlja spomenik prirode koji je zaštićen Zakonom o zaštiti životne sredine. U istraživanjima koja su vršena, ronioci su se spustili na 123 metra dubine jezera, gde su prolazili kroz čitav lavirint podzemnih krakova. Koristili su kanape kako bi mogli da se vrate na površinu. Dakle, ovo mesto nije samo jedinstveno zbog spoljašnje lepote, već i zbog lepote koju krije ispod površine.

Legenda kaže da se u Homoljskim planinama nalazi blago na dnu zlatne pećine za kojim meštani ovog kraja i danas neumorno tragaju. Da li su ga nekada pronašli ili ne, nije poznato, ali je sigurno da je Krupajsko vrelo pravi dragulj Istočne Srbije.

Mnogo je razloga za posetu ovom jedinstvenom mestu, koje je ove godine postalo jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija naše lepe zemlje. 🤩

Autor: redportal.rs

#Srbija

#Turizam

#istocna srbija

#krupajsko vrelo