Stručnjaci otkrili koje posuđe je najbezbednije za pripremu i čuvanje hrane!

Tri proizvoda poznatog bredan - reč je o posuđu - povučena su zbog hemijskog rizika. Naime, utvrđeno je da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno, a više o tome je pojasnio za Beogradsku hroniku na RTS-u dr Aleksandar Stoisavljević iz Inovacionog centra Hemijskog fakulteta, prenosi Mondo.

"One mogu da sadrže kako u svojoj strukturi metal, tako mogu da sadrže i boju koja ima premaz metalni, a to je danas dosta popularno s obzirom da određene soli metala imaju različite boje, pa daju i različitu lepotu posuđu".

Stručnjaci kažu da je najsigurnije koristiti stakleno posuđe ili prirodnu, neobojenu keramiku. Drugi savet je da se čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi, što je greška koju mnogi od nas prave.

Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe. Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene, mogu da se oslobode toksične susptance prilikom pripreme i čuvanja hrane, tako da i ovo bezbedno posuđe onda postaje nebezbedno za korišćenje.

Autor: mondo.rs

#Proizvodnja

#olovo

#posudje